nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Mer öppen redovisning minskar risk för finanskris

  • Annons 1

Mer öppen redovisning av placeringars effekter och risker och informationskampanj för att öka medvetenheten bland allmänheten om hur pengar investeras. Det är några av de förslag som europeiska sociala bankers nätverk INAISE föreslår för att undvika finanskriser och bygga ett hållbart finansiellt system.

När representanter för styrelser och ledning i alternativa banker möttes i förra veckan kunde man konstatera att ingen av deltagande bankerna i nätverket drabbats negativt av finanskrisen, tvärtom hade alla fått tillskott av nya kunder.

– Över hela Europa ökar medvetenheten om hur viktigt det är att arbeta med bank och pengar på ett ansvarsfullt sätt. Många människor frågar sig idag vad banken gör med deras pengar, säger Kristoffer Lüthi, vice vd på Ekobanken.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4