nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Mer biomassa om miljökostnaderna vägs in

  • Annons 1

Redan med dagens lagstiftning vore det ekonomiskt fördelaktigt för många småhusägare och flerfamiljshus att gå över till att elda pellets. Och om den europeiska energisektorn i framtiden tvingas betala sina miljökostnader fullt ut, då skulle det löna sig för Sverige att bygga nya biomasse-eldade kraftvärmeverk och exportera el till kontinenten. Det visar Annelie Carlson från avdelningen för energisystem vid Linköpings universitet i sin doktorsavhandling. I avhandlingen har hon gjort studier av de externa kostnaderna för olika energisystem, alltså kostnaderna för miljöskadorna från utsläpp av koldioxid, svaveldioxid, kväveoxid och stoft, och hur energisystemen skulle förändras om dessa kostnader togs med i beräkningen. Avahndlingen fastslår också att miljövänliga åtgärder i många fall lönar sig redan nu. En studie av energianvändningen i Västernorrlands län visar att ägarna till småhus och flerfamiljshus kunde spara pengar på att ersätta el och olja med biomassa redan idag, samtidigt som miljökostnaderna skulle minska med hela 60 procent. Samma resultat visar en studie i Östergötlands län.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Falska flaggor av gula västar

krönika

Miljöpolitiken är sedan länge utsatt för allsköns anklagelser. Den leder till arbetslöshet och företagsflykt, den avfolkar bygder och slår mot låginkomsttagare. Medan argumenten för miljöpolitiska beslut sedan länge står klara gör dessa motargument att miljömål sällan nås. Och nu kommer nya invändningar, under de gula västarnas falska flagg.

Koldioxidskatt för företag – men inte för privatkonsumtion

Människor från Norden och Australien ser hellre att industrin miljöbeskattas, än deras egna inköp. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.