nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Mer biomassa om miljökostnaderna vägs in

  • Annons 1

Redan med dagens lagstiftning vore det ekonomiskt fördelaktigt för många småhusägare och flerfamiljshus att gå över till att elda pellets. Och om den europeiska energisektorn i framtiden tvingas betala sina miljökostnader fullt ut, då skulle det löna sig för Sverige att bygga nya biomasse-eldade kraftvärmeverk och exportera el till kontinenten. Det visar Annelie Carlson från avdelningen för energisystem vid Linköpings universitet i sin doktorsavhandling. I avhandlingen har hon gjort studier av de externa kostnaderna för olika energisystem, alltså kostnaderna för miljöskadorna från utsläpp av koldioxid, svaveldioxid, kväveoxid och stoft, och hur energisystemen skulle förändras om dessa kostnader togs med i beräkningen. Avahndlingen fastslår också att miljövänliga åtgärder i många fall lönar sig redan nu. En studie av energianvändningen i Västernorrlands län visar att ägarna till småhus och flerfamiljshus kunde spara pengar på att ersätta el och olja med biomassa redan idag, samtidigt som miljökostnaderna skulle minska med hela 60 procent. Samma resultat visar en studie i Östergötlands län.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4