nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Membran från Lund effektiviserar bränsleceller

  • Annons 1

Benoît Lafitte, en 27-årig forskare vid Lunds tekniska högskola, har utvecklat en ny supereffektiv plastfilm, ett membran för bränsleceller.

– Om 20 år massproduceras dessa membran och då har alla nytta av det, konstaterar han i ett pressmeddelande.

På måndag lägger han fram sin doktorsavhandling vid Kemicentrum vid LTH i Lund.

Benoît Lafitte har tillsammans med många internationella forskare arbetat de senaste åren med att effektivisera bränslecellerna. Han är nu färdig med sin del.

Det nya membranet effektiviserar framställningen av bränslecellskraften genom att det protonledande membranet fästs mellan elektroderna och förbättrar överföringen. Då kan mer kraft utvinnas på ett bättre sätt. Membranet tillverkas av aromatiska polysulfoner, som ger de högpresterande termoplasterna med utmärkta kemiska, mekaniska och termiska egenskaper.

Men än så länge tillverkas membranet i liten skala och är dyrt.

– När man kan göra framställningen billig och konkurrenskraftig kommer den att vara till nytta för alla. Det kan då användas till bränsleceller i bilar, industrier, datorer, kameror – ja, överallt där det behövs energi, kommenterar lundaforskaren Benoît Lafitte.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Falska flaggor av gula västar

krönika

Miljöpolitiken är sedan länge utsatt för allsköns anklagelser. Den leder till arbetslöshet och företagsflykt, den avfolkar bygder och slår mot låginkomsttagare. Medan argumenten för miljöpolitiska beslut sedan länge står klara gör dessa motargument att miljömål sällan nås. Och nu kommer nya invändningar, under de gula västarnas falska flagg.

Koldioxidskatt för företag – men inte för privatkonsumtion

Människor från Norden och Australien ser hellre att industrin miljöbeskattas, än deras egna inköp. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.