nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Mellanhänder tar vinsten från Fairtrademärkt kaffe

Fairtrademärkt kaffe ger framförallt klirr i kassan hos svenska företag, inte hos kaffeodlarna. Det visar en ny studie om den svenska kaffemarknaden från Handelshögskolan i Göteborg.

  • Annons 1

Professorn Dick Durevall har med hjälp av scannerdata från 140 kaffeprodukter analyserat hur intäkterna från Fairtrademärket kaffe fördelas mellan producentländer, Fairtrade i Sverige, samt rosterier och detaljhandelskedjor.

Det visade sig att rosterierna och detaljhandelskedjorna får över 60 procent av det extra konsumenterna betalar för Fairtrademärkningen. Kaffeproducentländerna får 25 till 30 procent. Den resterande delen går till Fairtrade Sverige.

– De svenska kaffeföretagen kan sätta höga priser eftersom konsumenterna är villiga att betala mer för det de anser vara ett etiskt schysst kaffe, säger Dick Durevall som är professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg.

Dick Durevall har fokuserat på malt kaffe som är det som säljer mest i Sverige. Av 221 produkter är 23 är rättvisemärkta. Både medel- och medianpriserna för rättvisemärkt kaffe är relativt höga, 30 till 40 procent högre än för konventionellt kaffe.

Dick Durevall menar att rättvisemärkningen skulle kunna göras mer effektiv och tydlig för konsumenterna.

– Ett konkret förslag är att på förpackningen ange hur många kronor som går till kaffeodlarna. Rosterier med engagemang för rättvisemärkning skulle kunna anamma det och därigenom vinna marknadsandelar och samtidigt öka konkurrensen, säger Dick Durevall.

Här hittar du analysen

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.