nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Kaffe_web

Mellanhänder tar vinsten från Fairtrademärkt kaffe

Fairtrademärkt kaffe ger framförallt klirr i kassan hos svenska företag, inte hos kaffeodlarna. Det visar en ny studie om den svenska kaffemarknaden från Handelshögskolan i Göteborg.

  • Annons 1

Professorn Dick Durevall har med hjälp av scannerdata från 140 kaffeprodukter analyserat hur intäkterna från Fairtrademärket kaffe fördelas mellan producentländer, Fairtrade i Sverige, samt rosterier och detaljhandelskedjor.

Det visade sig att rosterierna och detaljhandelskedjorna får över 60 procent av det extra konsumenterna betalar för Fairtrademärkningen. Kaffeproducentländerna får 25 till 30 procent. Den resterande delen går till Fairtrade Sverige.

– De svenska kaffeföretagen kan sätta höga priser eftersom konsumenterna är villiga att betala mer för det de anser vara ett etiskt schysst kaffe, säger Dick Durevall som är professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg.

Dick Durevall har fokuserat på malt kaffe som är det som säljer mest i Sverige. Av 221 produkter är 23 är rättvisemärkta. Både medel- och medianpriserna för rättvisemärkt kaffe är relativt höga, 30 till 40 procent högre än för konventionellt kaffe.

Dick Durevall menar att rättvisemärkningen skulle kunna göras mer effektiv och tydlig för konsumenterna.

– Ett konkret förslag är att på förpackningen ange hur många kronor som går till kaffeodlarna. Rosterier med engagemang för rättvisemärkning skulle kunna anamma det och därigenom vinna marknadsandelar och samtidigt öka konkurrensen, säger Dick Durevall.

Här hittar du analysen

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.