nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Mattias Goldmann
Mattias Goldmann tror att 2019 blir året då vi inte längre är i behov av att äga alla ting. En bilpool framför egen bil kan föredras.

Mattias Goldmann: 2019 blir delningsekonomins år

Lucka 6 innehåller kloka ord från vd:n för tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet.

  • Annons 1

Vilka är 2018 års viktigaste hållbarhetshändelser inom ditt område?

– Klimatlagen trädde i kraft 1 januari 2018, med världens tuffaste mål – Sverige ska nå nettonoll i klimatpåverkan 2045 och redan 2030 nå en fossiloberoende fordonsflotta. Och bäst av allt: Sju av riksdagens åtta partier står bakom målen och näringslivet trycker på för politik som förverkligar dem, säger Mattias Goldmann. 

– Eftersom Sverige står för så liten del av världens samlade klimatpåverkan – 0,15% – är det just så här vi kan påverka; genom att vara helpdesken att ringa eller världsutställningen att besöka för smarta klimatlösningar. 

Vilka hållbarhetstrender ser du inför 2019 inom ditt område?

– 2019 blir klimatpositiva året; efter IPCC:s larmrapport inser vi att det inte räcker att minska sina utsläpp; vi måste se till att mängden koldioxid i atmosfären minskar. Det kommer att ske genom CCS och BECCS, biokol och trädplantering – den förut så ifrågasatta klimatkompensationen blir självklart, eftersom det bara är så vi kommer under noll i påverkan. Det blir också delningsekonomins stora år – varför äga bil när man kan vara med i en bilpool och slippa ta ansvar för att besiktiga, skatta, serva, försäkra, tanka, tvätta… Och varför ha några hundra cd-skivor när man kan ha all världens musik i mobilen?

Vad hoppas du på inför 2019?

– Jag hoppas på en stenhård kamp om klimatledarskap – när hela världen ska minska sin klimatpåverkan, är det självklart lönt att vara den man vänder sig till. Våra nordiska grannländer, Nederländerna och Frankrike, men också Costa Rica, Indien och Kina utmanar oss om ledarskapet – och det är en kamp vi alla ska uppmuntra och glädjas åt.

Miljö & Utvecklings julkalender: 

Lucka 1: ”Det går inte att blunda för kemikalieproblemen”

Lucka 2: Klimatkämpe berättar om trenderna 2019

Lucka 3: Valet till EU-parlamentet viktigast 2019

Lucka 4: Fysikprofessorn hoppas på billigare förnybar el 2019

Lucka 5: ”2018 blev växtbaserade livsmedel plötsligt mainstream”

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.

  • Annonskod Huvudspalten 4