nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Syftet är att genom kunskapsutbyte och samarbete driva på och underlätta arbetet med att minska matavfall. FOTO: Pixabay

Matsvinnsvecka – för mindre matavfall och bättre klimat

Maten står för en fjärdedel av vår klimatpåverkan. I Sverige går över 600 000 ton mat till spillo varje år. Därför har livsmedelsbranschen instiftat en nationell matsvinnsvecka - med målet att minska svinnet.

  • Annons 1

Redan i dag överskrider vår konsumtion jordens begränsade naturresurser. Om inget görs kommer matavfallet bara i Sverige att vara dubbelt så stort om fem år, 120 miljoner ton per år.

Matsvinnsveckan, som pågår under vecka 48, är ett initiativ från Hållbar Livsmedelskedja som drivs av Världsnaturfonden, WWF, Arla Sverige, Axfood, Coop, HK Scan, Ica, Lantmännen, Löfbergs kaffe, Orkla Foods Sverige, Polarbröd och Tetra Pak. Målet är att bidra till en hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion till år 2030, med fokus på den svenska livsmedelskedjan.

Fokus för matsvinnsveckan är att minska matsvinnet från de svenska hushållen.

– Som livsmedelsaktör är en av våra viktigaste uppgifter att minska matsvinnet genom hela värdekedjan. Det innebär dels att ta hand om och använda råvarorna på bästa sätt, dels att göra bra prognoser, för att förhindra att vi överproducerar. Under året har vi tagit många viktiga initiativ för att minska matsvinnet. Nu vill vi ha med konsumenterna, säger Cecilia Sjöholm, CSR-direktör på Orkla Foods Sverige.

Livsmedelsbranschen kommer att debattera och tipsa om minskat matsvinn med hashtaggarna #matsvinnsveckan #slängintematen #stoppamatsvinnet.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.