nr-logo

Tidningen för miljöproffs

I veckan pågår den nyinstiftade matsvinnsveckan.
I veckan pågår den nyinstiftade matsvinnsveckan. FOTO: Pixabay

Matsvinnsvecka – för mindre matavfall och bättre klimat

Maten står för en fjärdedel av vår klimatpåverkan. I Sverige går över 600 000 ton mat till spillo varje år. Därför har livsmedelsbranschen instiftat en nationell matsvinnsvecka - med målet att minska svinnet.

  • Annons 1

Redan i dag överskrider vår konsumtion jordens begränsade naturresurser. Om inget görs kommer matavfallet bara i Sverige att vara dubbelt så stort om fem år, 120 miljoner ton per år.

Matsvinnsveckan, som pågår under vecka 48, är ett initiativ från Hållbar Livsmedelskedja som drivs av Världsnaturfonden, WWF, Arla Sverige, Axfood, Coop, HK Scan, Ica, Lantmännen, Löfbergs kaffe, Orkla Foods Sverige, Polarbröd och Tetra Pak. Målet är att bidra till en hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion till år 2030, med fokus på den svenska livsmedelskedjan.

Fokus för matsvinnsveckan är att minska matsvinnet från de svenska hushållen.

– Som livsmedelsaktör är en av våra viktigaste uppgifter att minska matsvinnet genom hela värdekedjan. Det innebär dels att ta hand om och använda råvarorna på bästa sätt, dels att göra bra prognoser, för att förhindra att vi överproducerar. Under året har vi tagit många viktiga initiativ för att minska matsvinnet. Nu vill vi ha med konsumenterna, säger Cecilia Sjöholm, CSR-direktör på Orkla Foods Sverige.

Livsmedelsbranschen kommer att debattera och tipsa om minskat matsvinn med hashtaggarna #matsvinnsveckan #slängintematen #stoppamatsvinnet.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.