nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Även om matsvinnet minskar återstår mycket att göra. Frukt och grönsaker står för 39 procent av den mat som kastas i butiker och restauranger.
Även om matsvinnet minskar återstår mycket att göra. Frukt och grönsaker står för 39 procent av den mat som kastas i butiker och restauranger. FOTO: ICA

Matsvinnet minskar i Sverige

Det Svenska matsvinnet minskar i butiker, restauranger och hushåll. Det konstaterar Naturvårdsverket i en ny rapport.

  • Annons 1

Störst minskning har skett i restauranger och butiker. Här har matavfallet minskat med mellan 15 och 35 procent. Även hushållens matavfall minskar. 2012 slängdes 81 kilo per person och år, 2014 var siffran 74 kilo.

─ Det är en bra början men mer behöver ske, säger Christina Jonsson, handläggare på Naturvårdsverket.

Skärmavbild 2015-12-16 kl. 11.22.08

Fortfarande består en stor del av matavfallet i restauranger och butiker av onödigt matsvinn, det vill säga mat som kunde ha ätits. Frukt och grönsaker står för den största andelen (39 procent) av den mat som kastas i butiker och restauranger. För livsmedelsbutiker står kött, fisk och ägg för de största avfallsmängderna (omkring 35 procent) följt av frukt och grönsaker (25 procent). Av de avfall som slängs av hushållen är cirka 30 procent mat som skulle kunna ha ätits.

─ Av de totala växthusgasutsläppen från privat konsumtion kan ungefär 25 procent kopplas till konsumtionen av livsmedel, matsvinn inkluderat. Att minska matsvinnet är en åtgärd som minskar helt onödiga klimatutsläpp, säger Christina Jonsson.

Så kan du reducera matsvinnet:

  • Välj varor med kortare bäst-före-datum när du ska laga mat inom snar framtid.
  • Välj grönsaker och frukt inte bara efter utseende.
  • Ta om mat fler gånger vid bufféer istället för att ta för mycket.
  • Be om mindre portioner om du vet att du inte orkar äta upp.
  • Be om ”doggybag” på restauranger om du inte äter upp.
  • Planera dina inköp, frys in och använd rester.

Här hittar du rapporten

 

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.