nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Även om matsvinnet minskar återstår mycket att göra. Frukt och grönsaker står för 39 procent av den mat som kastas i butiker och restauranger. FOTO: ICA

Matsvinnet minskar i Sverige

Det Svenska matsvinnet minskar i butiker, restauranger och hushåll. Det konstaterar Naturvårdsverket i en ny rapport.

  • Annons 1

Störst minskning har skett i restauranger och butiker. Här har matavfallet minskat med mellan 15 och 35 procent. Även hushållens matavfall minskar. 2012 slängdes 81 kilo per person och år, 2014 var siffran 74 kilo.

─ Det är en bra början men mer behöver ske, säger Christina Jonsson, handläggare på Naturvårdsverket.

Skärmavbild 2015-12-16 kl. 11.22.08

Fortfarande består en stor del av matavfallet i restauranger och butiker av onödigt matsvinn, det vill säga mat som kunde ha ätits. Frukt och grönsaker står för den största andelen (39 procent) av den mat som kastas i butiker och restauranger. För livsmedelsbutiker står kött, fisk och ägg för de största avfallsmängderna (omkring 35 procent) följt av frukt och grönsaker (25 procent). Av de avfall som slängs av hushållen är cirka 30 procent mat som skulle kunna ha ätits.

─ Av de totala växthusgasutsläppen från privat konsumtion kan ungefär 25 procent kopplas till konsumtionen av livsmedel, matsvinn inkluderat. Att minska matsvinnet är en åtgärd som minskar helt onödiga klimatutsläpp, säger Christina Jonsson.

Så kan du reducera matsvinnet:

  • Välj varor med kortare bäst-före-datum när du ska laga mat inom snar framtid.
  • Välj grönsaker och frukt inte bara efter utseende.
  • Ta om mat fler gånger vid bufféer istället för att ta för mycket.
  • Be om mindre portioner om du vet att du inte orkar äta upp.
  • Be om ”doggybag” på restauranger om du inte äter upp.
  • Planera dina inköp, frys in och använd rester.

Här hittar du rapporten

 

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.