nr-logo

Tidningen för miljöproffs

CorPower

Människans hjärtpuls inspirerar vågkraftsteknik

Vågkraft med en pumpteknik baserad på det mänskliga hjärtat ska nu testas utanför Skottland.

  • Annons 1

Energimyndigheten har beviljat 18,8 miljoner kronor till företaget Corpower Ocean för att testa vågkraftstekniken. Företaget ska bygga en prototyp som placeras i havet utanför Skottland. Grundaren Stig Lundbäck är läkare och började redan 1984 använda sina kunskaper om hjärtat för att designa och bygga turbiner.

Vågkraft innebär konstant energiresurs men enligt Energimyndigheten har tillförlitlighetsproblem och höga kostnader varit stora hinder för en storskalig etablering. Enligt dem innebär den nya tekniken kompakta och robusta vågkraftverk som möjliggör elproduktion från havsvågor med mer än fem gånger så mycket energi per ton apparat jämfört med existerande teknik. Att testa vågkraftverket i Atlantmiljö hoppas man ska bidra till vidareutveckling av tekniken.

– Beslutet är en del i Energimyndighetens satsning på marin energi. I Sverige finns starka forskningsmiljöer och nya innovativa företag, vilket öppnar möjligheter för en svensk exportindustri på området, säger Rémy Kollesar, avdelningschef på Forsknings- och innovationsavdelningen på Energimyndigheten.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vill förlänga elcertifikatsystemet

Energimyndigheten har presenterat ett förslag på hur elcertifikatsystemet ska utformas efter 2020. Bland annat föreslår de en förlängning av systemet till 2045 och att kvoten höjs från 2022.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Frivilligorganisationer stämmer norska staten för oljeborrning

Norska staten stäms för oljeborrning i Barents hav i Arktis. Det innebär att en norsk grundlagsparagraf som säger att myndigheter ska värna om natur och miljö nu prövas i rätten för första gången.