nr-logo

Tidningen för miljöproffs

CorPower

Människans hjärtpuls inspirerar vågkraftsteknik

Vågkraft med en pumpteknik baserad på det mänskliga hjärtat ska nu testas utanför Skottland.

  • Annons 1

Energimyndigheten har beviljat 18,8 miljoner kronor till företaget Corpower Ocean för att testa vågkraftstekniken. Företaget ska bygga en prototyp som placeras i havet utanför Skottland. Grundaren Stig Lundbäck är läkare och började redan 1984 använda sina kunskaper om hjärtat för att designa och bygga turbiner.

Vågkraft innebär konstant energiresurs men enligt Energimyndigheten har tillförlitlighetsproblem och höga kostnader varit stora hinder för en storskalig etablering. Enligt dem innebär den nya tekniken kompakta och robusta vågkraftverk som möjliggör elproduktion från havsvågor med mer än fem gånger så mycket energi per ton apparat jämfört med existerande teknik. Att testa vågkraftverket i Atlantmiljö hoppas man ska bidra till vidareutveckling av tekniken.

– Beslutet är en del i Energimyndighetens satsning på marin energi. I Sverige finns starka forskningsmiljöer och nya innovativa företag, vilket öppnar möjligheter för en svensk exportindustri på området, säger Rémy Kollesar, avdelningschef på Forsknings- och innovationsavdelningen på Energimyndigheten.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.