nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Stöden kommer kunna sökas via Energimyndighetens e-kanal inom kort. FOTO: Shutterstock

Mångmiljonsatsning ska stödja energieffektivisering i industrin

Regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att inrätta Energisteget, som är ett program för energieffektivisering i industriföretag.

  • Annons 1

Programmet omfattar industriföretag som genomfört en energikartläggning enligt lagen om energikartläggning i stora företag. Satsningen omfattar totalt 125 miljoner kronor och pågår mellan 2018 och 2020.

Energisteget ska bidra till att nå energiöverenskommelsens mål om 50 procent effektivare energianvändning till år 2030. Industrin står för en stor del av Sveriges totala energianvändning och särskilt utvalda i programmet är industriell verksamhet från gruv- till tillverkningsindustrin.

– I de genomförda energikartläggningarna som gjorts inom ramen för lagen om energikartläggning i stora företag (EKL), ser vi att industriföretagen står för en betydande del av Sveriges totala energianvändning. Samtidigt sitter de på en stor potential till energieffektivisering och det är därför viktigt med en riktad insats till just de här företagen, säger Anders Pousette, programansvarig på Energimyndigheten.

Två typer av ekonomiska stöd

Inom programmet Energisteget kan industriföretag som genomfört en energikartläggning söka två olika ekonomiska stöd – projekteringsstöd och investeringsstöd.

– Med projekteringsstödet vill vi stötta företagen att komma vidare från en genomförd energikartläggning till att även komma åt de mer komplexa åtgärderna. Med ett bra underlag blir det enklare att prioritera och fatta beslut om en energieffektiv investering – och även där kan företag nu få ekonomisk hjälp, säger Anders Pousette.

Stöden kommer kunna sökas via Energimyndighetens E-kanal inom kort.

Läs mer här.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.