nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Många mål att uppnå vid klimatmötet

Klimatmötet i Köpenhamn blir en tuff utmaning för Sverige. Men Sveriges chefsförhandlare Anders Turesson är optimistisk.

  • Annons 1

Sveriges förhandlare står inför en svår utmaning. Det framkom vid Återvinningsdagen som i år hölls på Grand hotel. De mål som Sverige vill uppnå vid klimatmötet är ett internationellt samarbete i klimatfrågan som omfattar alla världens länder. Bland annat vill man att det ska leda till att världens samlade länder ska reducera utsläppen med minst 50 procent till 2050 i förhållande till 1990 års utsläpps nivåer.

– Det är viktigt att vi får med oss utvecklingsländerna fullt ut, därför måste vi skilja ekonomisk tillväxt från negativ miljöpåverkan, säger Anders Turesson.

USAs inställning till klimatfrågan

Anders Turesson säger att det värsta som kan hända under mötet är att man kommer överens om ett dåligt avtal, ett dåligt system, där alla mål inte uppfylls. Men han är optimistisk inför mötet i Köpenhamn och skälet till det är USAs inställning till klimatfrågan. Om USAs ambitionsnivå är jämförbar med EUs ambitionsnivå kan Anders Turesson inte svara på.

– Det är EU som har drivit hela klimatprocessen och som har lett till Kyotoavtalet och mötet i Köpenhamn, säger Anders Turesson.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.