nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Många kommuner vill energieffektivisera

Många är de kommuner och landsting som sökt stöd för att energieffektivisera sin verksamhet. På ett halvår har hela 261 kommuner visat intresse.

  • Annons 1

– Det är oerhört kul att intresset för stödet är så stort ute bland kommuner och landsting. Vi hade förhoppningar om att många skulle söka men det här överstiger vida våra förväntningar, säger Maria Steinbach Lindgren, enhetschef på Energimyndigheten.

Mellan den 1 januari och den 30 juni i år har ansökningar från totalt 261 kommuner och 19 landsting kommit in till myndigheten. Totalt ska 99 miljoner kronor delas ut varje år.

Det statliga stödet är en del av ett femårigt energieffektiviseringsprogram från och med 2010 och bygger på EU:s energitjänstedirektiv. Direktivet säger att den offentlig sektorn ska vara en föregångare i energieffektiviseringen.

Mål och aktionsplan

De som tilldelas stödet måste ta fram en strategi för energieffektivisering och arbeta för att genomföra den.

– Strategin ska omfatta en nulägesanalys, mål och en handlingsplan. Stödpengarna kan sedan användas till åtgärder inom områden som exempelvis köp av energieffektiva produkter, energismart fastighetsförvaltning eller energieffektiva kommunala transporter. Pengarna får inte användas för investeringar utan enbart för strategiskt arbete, säger Maria Steinbach Lindgren.

Stödet kan sökas när som helst under perioden 2010-2014.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.