nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Malmö lär av New York

The High Line, en park i New York som byggts på det gamla järnvägsspåret över gatorna på Manhattan, kan ge Malmö inspiration till att bli en grönare och mer levande stad.

  • Annons 1

Just nu är Malmös kommunalråd Lari Pitkä-Kangas (MP) i New York för att lära om mångmiljonstadens satsningar på utepedagogik, hållbart lärande och stadsekologi.

Ett av besöken sker på The High Line, en park som anlagts på de järnvägsspår som löper högt över Manhattan. Urban Park Rangers där New Yorks parker används till uteklassrum för skolelever.är ett annat besöksmål, liksom Come out and Play, ett koncept där stadens rum används för lek och äventyr.

– En grönskande stad kan erbjuda ett lärorikt klassrum för såväl ung som gammal. Därför söker vi efter nya och innovativa metoder som vi konkret kan använda och genomföra i Malmö. New York har kommit långt i många avseenden, och vi kan utbyta många erfarenheter av våra metoder och arbetssätt. Vi har mycket gemensamt i vårt arbete med att skapa levande, gröna och attraktiva städer, säger Lari Pitkä-Kangas i ett pressmeddelande.

Resan ordnas inom ramen för det dansk-svenska samarbetsprojektet Öresundsklassrummet Level 2 och är ett led i att stärka den gemensamma plattformen för att utveckla nya samarbetsformer mellan Malmö och Köpenhamn.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.