nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ramin Sabet Azad, forskare i bioteknik vid Lunds tekniska högskola, visar upp ett slags bioplast gjord på de gröna kemikalierna.
Ramin Sabet Azad, forskare i bioteknik vid Lunds tekniska högskola, visar upp ett slags bioplast gjord på de gröna kemikalierna. FOTO: Kristina Lindgärde

Magbakterier producerar gröna kemikalier

Mjölksyrebakterier är både bra för magen och miljön. Forskare har upptäckt att de har rätt egenskaper för att producera gröna kemikalier.

  • Annons 1

I stort sett att plattformskemikalier tillverkas av råolja och naturgas. Plattformskemikalier är en uppsättning baskemikalier som på grund av sin mångsidighet kan användas för att tillverka bland annat plast, färgtillsatser, textilier, hygienartiklar och läkemedel.

Nu tror och hoppas många forskare att förnybar råvara från växtriket ska kunna ersätta de fossila råvarorna. Forskare vid Lunds universitet har nu sett att ett sätt att omvandla växter, skogs- och jordbruksavfall till användbara kemikalier är att hälla i hungriga mikroorganismer. Utmaningen är att hitta bakterier som ger högt utbyte.

– Mjölksyrabakterierna hade rätt egenskaper, visade det sig. Det var både hungriga och seglivade. Utbytet ökade från några procent till nästan hundra, säger Ramin Sabet Azad, doktorand i bioteknik vid Lunds tekniska högskola.

Problemet är att mjölksyrabakterien är dyr att odla. Ramin Sabet Azad flyttade därför över de gener som bidrog till goda egenskaper till bakterien e-coli, en ofarlig variant av den magsjukealstrande släktingen. Den är billigare att odla och växer snabbare än mjölksyrabakterien.

Den genetiskt modifierade bakterien tuggar i sig glycerol som den utsöndrar till plattformskemikalien 3-hydroxypropionsyra och metoden kan också användas för att tillverka bioplast. Forskningsresultaten visar att den nya metoden är applicerbar i ett industriellt sammanhang, dock med förbättringsbehov gällande mängden 3-hydroxypropionsyra.

– Genom att förbättra tillverkningsprocessen hoppas vi att nå högre koncentrationer av produkten och göra det ekonomiskt försvarbart att nyttja vår process för en storskalig produktion av 3-hydroxypropionsyra, säger Ramin Sabet Azad .

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.