nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ramin Sabet Azad, forskare i bioteknik vid Lunds tekniska högskola, visar upp ett slags bioplast gjord på de gröna kemikalierna. FOTO: Kristina Lindgärde

Magbakterier producerar gröna kemikalier

Mjölksyrebakterier är både bra för magen och miljön. Forskare har upptäckt att de har rätt egenskaper för att producera gröna kemikalier.

  • Annons 1

I stort sett att plattformskemikalier tillverkas av råolja och naturgas. Plattformskemikalier är en uppsättning baskemikalier som på grund av sin mångsidighet kan användas för att tillverka bland annat plast, färgtillsatser, textilier, hygienartiklar och läkemedel.

Nu tror och hoppas många forskare att förnybar råvara från växtriket ska kunna ersätta de fossila råvarorna. Forskare vid Lunds universitet har nu sett att ett sätt att omvandla växter, skogs- och jordbruksavfall till användbara kemikalier är att hälla i hungriga mikroorganismer. Utmaningen är att hitta bakterier som ger högt utbyte.

– Mjölksyrabakterierna hade rätt egenskaper, visade det sig. Det var både hungriga och seglivade. Utbytet ökade från några procent till nästan hundra, säger Ramin Sabet Azad, doktorand i bioteknik vid Lunds tekniska högskola.

Problemet är att mjölksyrabakterien är dyr att odla. Ramin Sabet Azad flyttade därför över de gener som bidrog till goda egenskaper till bakterien e-coli, en ofarlig variant av den magsjukealstrande släktingen. Den är billigare att odla och växer snabbare än mjölksyrabakterien.

Den genetiskt modifierade bakterien tuggar i sig glycerol som den utsöndrar till plattformskemikalien 3-hydroxypropionsyra och metoden kan också användas för att tillverka bioplast. Forskningsresultaten visar att den nya metoden är applicerbar i ett industriellt sammanhang, dock med förbättringsbehov gällande mängden 3-hydroxypropionsyra.

– Genom att förbättra tillverkningsprocessen hoppas vi att nå högre koncentrationer av produkten och göra det ekonomiskt försvarbart att nyttja vår process för en storskalig produktion av 3-hydroxypropionsyra, säger Ramin Sabet Azad .

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.