nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ramin Sabet Azad, forskare i bioteknik vid Lunds tekniska högskola, visar upp ett slags bioplast gjord på de gröna kemikalierna. FOTO: Kristina Lindgärde

Magbakterier producerar gröna kemikalier

Mjölksyrebakterier är både bra för magen och miljön. Forskare har upptäckt att de har rätt egenskaper för att producera gröna kemikalier.

  • Annons 1

I stort sett att plattformskemikalier tillverkas av råolja och naturgas. Plattformskemikalier är en uppsättning baskemikalier som på grund av sin mångsidighet kan användas för att tillverka bland annat plast, färgtillsatser, textilier, hygienartiklar och läkemedel.

Nu tror och hoppas många forskare att förnybar råvara från växtriket ska kunna ersätta de fossila råvarorna. Forskare vid Lunds universitet har nu sett att ett sätt att omvandla växter, skogs- och jordbruksavfall till användbara kemikalier är att hälla i hungriga mikroorganismer. Utmaningen är att hitta bakterier som ger högt utbyte.

– Mjölksyrabakterierna hade rätt egenskaper, visade det sig. Det var både hungriga och seglivade. Utbytet ökade från några procent till nästan hundra, säger Ramin Sabet Azad, doktorand i bioteknik vid Lunds tekniska högskola.

Problemet är att mjölksyrabakterien är dyr att odla. Ramin Sabet Azad flyttade därför över de gener som bidrog till goda egenskaper till bakterien e-coli, en ofarlig variant av den magsjukealstrande släktingen. Den är billigare att odla och växer snabbare än mjölksyrabakterien.

Den genetiskt modifierade bakterien tuggar i sig glycerol som den utsöndrar till plattformskemikalien 3-hydroxypropionsyra och metoden kan också användas för att tillverka bioplast. Forskningsresultaten visar att den nya metoden är applicerbar i ett industriellt sammanhang, dock med förbättringsbehov gällande mängden 3-hydroxypropionsyra.

– Genom att förbättra tillverkningsprocessen hoppas vi att nå högre koncentrationer av produkten och göra det ekonomiskt försvarbart att nyttja vår process för en storskalig produktion av 3-hydroxypropionsyra, säger Ramin Sabet Azad .

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

De är Sveriges bästa arbetsgivare 2017

Revisionsbolaget Grant Thornton har utsetts till ”Sveriges bästa arbetsgivare 2017” för stora företag och när det gäller mellanstora organisationer är det teknikkonsultföretaget Bengt Dahlgren som tar hem den titeln. Resultatet baseras på en årlig undersökning som genomförs av employer branding-företaget Universum.