nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Lyxig modejätte prisad för hållbarhetsarbete

Det franska holdingbolaget Kering, med klädmärken som Gucci och Stella McCartney under sina vingar, lyfts genom utmärkelsen GLASA fram som ett föredöme i klädindustrin.

  • Annons 1

GLASA (Global leadership award in sustainable apparel) är ett hållbarhetspris som instiftades 2013 av the Sustainable Fashion Academy. Utmärkelsen ska lyfta upp djärva hållbarhetsidéer inom klädindustrin och i juryn sitter bland andra H&M:s hållbarhetschef Helena Helmersson.

Årets pris, som delades ut av svenska handelsministern Ewa Björling, gick till det franska holdingbolaget Kering. De har utvecklat affärsmoddellen ”the Environmental profit and loss account” som har blivit en måttstock och inspiration för andra aktörer inom klädindustrin. År 2016 ska alla Kerings varumärken, däribland Puma, Alexander McQueen och Tretorn, ha infört affärsmodellen som tydliggör företagens avtryck när det gäller användning av naturkapitalet.

– Kul och viktigt att ett välkänd varumärke tar det konkreta och avgörande steget att sätta prislapp på miljöpåverkan. Det för hållbarhetsfrågorna ett steg närmare högsta beslutsnivå hos företagen. Det har stor betydelse för branschen, säger Kajsa Guterstam, generalsekreterare i Asosociation of Swedish Fashion Brands och jurymedlem, i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.