nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Forskare har hittat föroreningar i människohjärnor från Mexico City, en av världens mest förorenade städer.
Forskare har hittat föroreningar i människohjärnor från Mexico City, en av världens mest förorenade städer. FOTO: Wikimedia

Luftföroreningar kan orsaka Alzheimer

Partiklar från avgaser, kraftverk och jordbruk kan ligga bakom demenssjukdomen Alzheimer, enligt en ny internationell studie.

  • Annons 1

Forskare har länge hävdat att partiklar är skadliga för hälsan och överexponering kan leda till såväl cancer som luftvägssjukdomar och hjärtattacker. Världshälsoorganisationen,WHO, uppskattar att det innebär sju miljoner dödsfall varje år i världen.

Farliga partiklar

Nu har Barbara Maher vid universitetet i Lancaster i Storbritannien och hennes forskarlag kommit fram till att partiklar kan avsättas i hjärnan. Studien, som har publicerats i ”Proceedings of the National Academy of Sciences journal”, konstaterar att inandning av stora mängder av farliga partiklar därför kan leda till Alzheimers, en sjukdom som normalt drabbar personer över 65 år.

Forskargruppen, som består av experter från Storbritannien, Mexiko och USA, har analyserat hjärnsubstans från 37 personer med så kallade neurodegenerativa sjukdomar, från storstäderna Manchester och Mexico City. Alla hade utsatts för stora mängder föroreningar genom att bo och arbeta i städerna, skriver nätsajten Euractiv.com.

Skadar proteiner och DNA

I samtliga prover, inte bara de med demens, hittades järnoxidpartiklar som är kända för att attackera och skada lipider, proteiner och DNA.

Forskarna tillade att Alzheimers normalt sett endast är ärftligt i 5 procent av fallen och de betonade att miljöfaktorer är mer angelägna som utlösande och påskyndande faktorer.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.