nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Luftfartsverket får dom av Konkurrensverket

  • Annons 1

För att nå Arlandas miljömål samt öka resenärernas valmöjlighet när det gäller taxi har Luftfartsverket planerat omfördelning av kö- och framkallningsystemet för taxibilar. Nu säger Konkurrensverket nej till planerna i en tillfällig dom.

Enligt Luftfartsverket skulle de tre största taxibolagen ensamma ha rätt till att ställa sina fordon i den fil som ligger närmast terminal 2. Vid terminal 5 skulle de tre taxibolagen få fyra av fem filer medan andra taxibolag skulle få dela på en fil. Konkurrensverket anser inte att konsumenternas möjlighet att välja miljöbilar skulle förbättras av de planerade åtgärderna utan menar att det skulle leda till minskad konkurrens.

Beslutet gäller omedelbart och är förenat med ett vite på 750 000 kronor. Konkurrensverket ska nu fortsätta utredningen av frågan för att nå ett slutgiltigt beslut.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4