nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Louise König, Ramboll.
Louise König får en helt nyskapad funktion på teknikkonsultbolaget Ramboll, som chef för hållbar affärsutveckling. FOTO: Rosie Alm

Louise König ska utveckla Rambolls hållbara affärer

Louise König är nybliven chef för hållbar affärsutveckling på Ramboll Sverige. I en intervju med Miljö & Utveckling berättar hon om utmaningen i att sjösätta en helt ny funktion och varför hon vill jobba med samhällsbyggnad.

  • Annons 1

Ramboll Sverige har anställt Louise König och därmed skapat en helt ny funktion för att driva hållbar affärsutveckling. Louise König, som närmast kommer från livsmedelsbranschen, kommer att ingå i ledningsgruppen och rapportera direkt till vd. Miljö & Utveckling träffar henne andra dagen på nya jobbet.

Du började på nya jobbet igår – vilka är dina intryck?

– Mina första intryck… väldigt vänligt bemötande, väldigt trevliga snälla och kunniga människor finns det här. Ramboll har funnits i 70 år och har en ambition att bidra till samhällsnytta i DNA:t.

– Det är väldigt roligt att byta bransch, gå från svenskt till internationellt, från konsumentmarknaden till business-to-business, från snabba skeenden till långsiktigare.

Varför valde du att gå till samhällsbyggnadsområdet?

– Jag har alltid varit intresserad av det. Det berör oss alla, vi lever i samhällsbyggnadsfunktionerna och de påverkar vårt liv i så stor utsträckning. Jag är intresserad av frågorna, av arkitektur, och av staden som organism. Det är väldigt spännande. De flesta människor bor i städer och ännu fler kommer att bo i städer, hur ska det gå till?

Vad hoppas du kunna åstadkomma?

– Jag kommer att jobba med Anna Essehag, det är väldigt roligt att få jobba i ett team. Vi har många människor som jobbar som specialister på Ramboll. Jag hoppas att jag tillsammans med dem kan bygga en bra plattform för Ramboll, och samla kompetens i ett Centre of Excellence.

– Vi ska också göra en uppdaterad intressentanalys och se vad våra kunder tycker att vi kan bistå dem med, hur vi kan skapa samhällsnytta tillsammans.

Vad ligger överst på ditt skrivbord just nu?

– Introduktion. Lära känna Ramboll. Lyssna mer än jag pratar, jag har jättemycket att lära. Jag behöver lägga pusslet; se vilka behov som finns i organisationen, hur intressentanalysen ser ut och vad vi kan göra på Ramboll Sverige på kort och på lång sikt.

Vilka blir dina största utmaningar?

– Det här är en helt ny funktion. Att etablera en helt ny organisation och jobba med de här frågorna som är värdedrivna kan vara en utmaning, men jag ser mer möjligheterna. Det är bra tajming och det är välkommet som jag känner det från organisationen.

– När man jobbar som konsult måste man erbjuda köparen alternativa lösningar på deras problem. Man måste ge kunden en möjlighet att välja mer eller mindre hållbara lösningar. Nu när vi har så stora möjligheter med den digitala tekniken och data kan vi möta kundbehovet på nya sätt. Där ser jag en oerhörd potential.

– En utmaning där är att de som talar om vetenskapen säger att vi har tiden emot oss. Det tror jag är en stor fråga för alla som jobbar med hållbarhet.

Läs mer: Mattias Goldmann går till Sweco

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4