nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Lönsamt med hållbart jordbruk

  • Annons 1

Det går att framställa livsmedel på ett hållbart sätt med bevarad biologisk mångfald och samtidigt få god lönsamhet. Det är ett av resultaten från miljöforskningsstiftelsen Mistras forskningsprogram Mat 21 som har avslutats efter åtta års arbete. Hållbart jordbruk kan kosta mer, men är nödvändigt i det långa loppet menar forskarna.

– Vi måste alltså ta vissa investeringskostnader för miljön för att långsiktigt trygga framtiden. Målet bör vara att utveckla produktionsformer som förenar lönsamhet med en god miljö och djuromsorg, säger programchefen Rune Andersson vid SLU i Uppsala.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Debatt: Sverige kan bli världsledande inom bio-CCS

Debatt

Sverige kan bli världsledande med bred tillämpning av bio-CCS. Med sammanlagda utsläpp på 30 miljoner ton biogen koldioxid från 38 stora punktkällor finns goda förutsättningar. Det blir dyrt i starten, men på sikt sjunker kostnaderna, skriver Kjell Andersson, näringspolitisk chef på Svebio – Svenska bioenergiföreningen.