nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Lönsamhet styr lokalt CSR-engagemang

  • Annons 1

Så länge det finns ekonomiska motiv tar företag socialt ansvar på lokal nivå. Det visar Agneta Sundström i sin doktorsavhandling från SLU.

Avhandlingen handlar om vad som driver storföretag att ta socialt ansvar i det lokala samhälle där de verkar och hur sektoröverskridande samarbete påverkar samhället. För att undersöka hur företagens ansvar ser ut har Agneta Sundström gjort två fallstudier på två orter som under en lång tid dominerats av två stora företag. Resultatet visar att samarbete över sektorer kan gynna både företag och samhälle, men också att företagen endast tar socialt ansvar om de tjänar på det.

– När de ekonomiska motiven upphör, försvinner företagets incitament, säger Agneta Sundström.

Dessutom anser hon att företagsledningar behöver utbildning i CSR och att globaliseringen har ändrat förutsättningarna för företagens sociala ansvar, bland annat genom uppköp, internationella standarder och flyttning av huvudkontor.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.