nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Lokalt medbestämmande ger renare hav

Människors åsikter om hur marina reservat ska etableras måste tas till vara. Annars riskerar arbetet att misslyckas. Det visar en ny avhandling.

Linn Rabe
Linn Rabe
  • Annons 1

Världens hav är i kris och den svenska regeringen har satt ambitiösa mål för etablering av marina reservat. Både beslutsfattare och forskare har höga förväntningar på att lokalt engagemang ska underlätta etableringen.

Men utan verkliga möjligheter för människor att påverka besluten så kommer det inte att lyckas. Det visar visar Linn Rabe, blivande doktor i Miljövetenskap, som skrivit avhandlingen ”Participation and legitimacy – actor involvement for nature conservation”.

Avhandlingen undersöker relationen mellan deltagande och legitimitet i svensk östersjöförvaltning genom att studera samrådsprocesserna för Gräsö marina naturreservat och St Anna-Missjö marina skyddsområde. Studien visar på både positiva och negativa samband mellan deltagande och legitimitet, beroende på kvalitén i deltagandet.

– Genom att studera lokala aktörers tillgång till samråd och hur de erkänts och representerats samt genom att sedan koppla dessa upplevelse till tankar om beslutets legitimitet så har jag identifierat både brister och möjligheter inom svensk miljöförvaltning, säger Rabe.

Bland annat visar studien att vissa typer av aktörer har större tillgång till samrådsprocessen än andra. Kvinnor och unga deltar i relativt låg utsträckning, vilket kan påverka förvaltningen i stort, enligt Linn Rabe.

Disputationen äger rum den 24 februari vid Södertörns högskola i Flemingsberg.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.