nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Lokala väderprognoser kan minska koldioxidutsläppen

  • Annons 1

SMHI satsar nu aktivt på att minska energiförbrukningen i Sverige, uppger myndigheten. I samarbete med privata företag ger nu SMHI möjligheten att låta lokala väderprognoser styra uppvärmningen av fastigheter.

Prognosstyrning med SMHI WeatherSync har en potential att, bara i Sverige, minska utsläppen med uppemot 400 000 ton koldioxid per år, motsvarande det årliga utsläppet från 160 000 bilar, uppger SMHI.

– Vi har utvecklat en metodik som bygger på att man kombinerar en byggnads energitekniska egenskaper med lokala prognoser för temperatur, sol, molnighet, vind och nederbörd. Genom att ta hänsyn till detta utnyttjas byggnadernas egna värmelagrande förmåga på ett mycket klokare sätt, kommenterar Anders Hillberg, produktchef inom SMHI.

Den totala uppvärmda ytan för byggnader i Sverige, i form av flerbostadshus, lokaler och småhus, är cirka 540 miljoner kvadratmeter. Prognosstyrning används idag på ungefär fem miljoner kvadratmeter, mindre än en procent.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) skapar stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.