nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Litet företag inget hinder

Är man små tar man två. Trots bara fem anställda är en certifiering enligt Iso 14001 och 9001 inget hinder för företaget Lustrum.

  • Annons 1

Företaget Lustrum säljer hyllinredning för offentliga miljöer som bibliotek, kontor och butiker, runt om i världen. Det är också anledningen till att de valt att arbeta med ledningssystem för både miljö och kvalitet. För tillfället genomgår de en revision och i december har de certifikatet i hand.

– Vi har mycket att göra med offentlig sektor där det ställs höga krav på både miljö och kvalitet. Tidigare var det många frågor att svara på vid försäljningen, nu är certifieringen det enda bevis som behövs. Det ger oss helt enkelt bättre konkurrenskraft, säger Ulf Elander, vd på Lustrum.

Företaget har sitt säte i Åkerberga och lager och kontor för de fem anställda i Nybro. De har under sex-sju år arbetat efter ledningssystemen, om än inte fullt ut. Sporren kom när Österåker kommun gick ut med att de ville att kommunens företag skulle certifiera sig antingen nationellt eller enligt Iso.

– Eftersom vi jobbar så mycket internationellt kändes det som att vi måste gå hela vägen och en nationell certifiering var inte aktuell, förklarar Ulf Elander.

Lustrum har dessutom som krav på alla sina underleverantörer att de ska vara Iso-certifierade.

Konsult i hand

Österåker kommun anordnade en särskild dag för näringslivet då de presenterade sin idé och den upphandling som de gjort bland certifieringsföretag. Ulf Elander tog kontakt med ett av certifieringsföretagen, Ciconia, som han tyckte passade bra. I mars drog man igång arbetet och drygt nio månader senare är det i hamn.

– Vi har träffat vår konsult ungefär en gång i månaden och fått hjälp med bland annat underlag. De har också haft en miljöutbildning för alla anställda som blev uppskattad, berättar Ulf Elander och påpekar att arbetet inte har inneburit några svårigheter utan fungerat bra, mycket beroende på att man jobbat efter principen en längre tid. Arbetet med ledningssystemen uppskattar han har tagit cirka fyra veckor av aktiv arbetstid.

Omställningen på Lustrum har alltså inte blivit så stor men en förändring är just att arbetssättet blivit mer strukturerat och att kontroll och uppföljning blir bättre. Trots att man är få poängterar Ulf Elander att det är viktigt att alla anställda arbetar efter samma mall och att man tillsammans jobbar igenom verksamheten. Till sin hjälp har han haft den som är platsansvarig på företaget. Den personen har varit med vid konsultträffarna samt drivit frågan och kommunicerat arbetet ut till medarbetarna. Detta beror också på att Ulf Elander själv sitter i Stockholm, medan resten av företaget sitter i Småland.

– Medarbetarna har varit positiva till arbetet. Mycket beror just på att vi är ett litet företag där alla medarbetare är engagerade och måna om att det ska gå bra. Vi har pratat mycket om miljö och idag har vi tydliga verktyg vi kan ta hjälp av samt att vi lägger upp exempelvis material på intranätet så att allt finns samlat på ett och samma ställe.

Fortsatt utveckling

Efter att diplomet har hängts upp på Lustrums kontor i december kommer de att få återkommande revisioner för att se till att arbetet följs. Men Ulf Elander menar också att certifieringen ställer krav på att man ständigt ska förbättras.

– Det handlar om att hela tiden utvecklas och hitta saker som kan förbättras samt bli än mer miljömedveten.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4