nr-logo

Tidningen för miljöproffs

I framtiden kan stora växthus inne i städerna försörja befolkningen med mat, samtidigt som  behovet av transporter, energi och vatten minimeras.
I framtiden kan stora växthus inne i städerna försörja befolkningen med mat, samtidigt som behovet av transporter, energi och vatten minimeras.

Linköping får centrum för urban odling

I framtiden kan stadsbor få sin mat odlad lokalt, mitt inne i city. Plantagon, som arbetar med urban livsmedelsodling, har långt gående planer på att bygga sitt första vertikala växthus i Linköping.


  • Annons 1

Plantagon arbetar med urban livsmedelsodling för att möta ett ökande behov av lokalt odlad mat i städer världen över. Målet är att bygga stora växthus inne i städerna för att på så vis försörja befolkningen med mat, samtidigt som man minimerar behovet av transporter, energi och vatten. Tanken är att man också ska kunna använda stadens restprodukter i odlingsprocessen.

Greenhouse_4

Illustration: Sweco

Växthuset i Linköping, som kan stå färdigt hösten 2018, ska bli en världsunik demonstrationsanläggning och ett kunskapscentrum för hållbar stadsodling i stor skala. Den långsiktiga målsättningen är att skapa ett svenskt centrum för forskning och utveckling av urban livsmedelsproduktion.

– En viktig orsak till att vi överhuvudtaget kom att placera projektet i Linköping är närheten till Tekniska Verken som ligger långt fram när det gäller symbiotiska och cirkulära lösningar. Det nära samarbetet med våra övriga partners, samt med Linköping Universitet, har givetvis också spelat stor roll, liksom det politiska stödet från Linköping stad, säger Owe Pettersson, vd för Plantagon.

Här hittar du mer information om projektet

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.