nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Sedan 2014 har Lindex samlat in drygt sex ton kläder.
Sedan 2014 har Lindex samlat in drygt sex ton kläder. FOTO: Shutterstock

Lindex storsatsar på klädinsamling

Klädkedjan Lindex öppnar i dag alla sina butiker i Sverige och Norge för inlämning av begagnade kläder.

  • Annons 1

– Varje år slängs det cirka åtta kilo textilier per person i Sverige. Det vill vi ändra på. Vår långsiktiga målsättning är att sluta materialkretsloppet och att använda återvunna fibrer i vår egen produktion för att på så sätt minska vårt behov av ny råvara, säger Sara Winroth, hållbarhetschef på Lindex.

Klädkedjan har sedan 2014 tagit emot begagnade kläder i ett begränsat antal butiker, men skalar nu upp möjligheten till alla butiker i Sverige och Norge. Under hösten kommer initiativet även att lanseras i ett trettiotal butiker i Finland.

I dagsläget får de insamlade textilierna nytt liv antingen genom försäljning i Myrornas butiker, i utlandet eller genom återvinning. Gamla kläder blir en del i nya produkter, som putstrasor till industrin eller isoleringsmateriel. Sedan starten har Lindex samlat in över sex ton kläder.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.