nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Levandegör miljöarbetet med garn och smältande iskuber

Genom lekfullhet når Charlotta Szczepanowski, miljö- och kvalitetschef på Riksbyggen, fram till medarbetare och chefer. Och hon lyckas med det som är svårt: att göra hållbarhetsarbetet levande.

  • Annons 1

”Planeten ska med” heter Riksbyggens miljöplan. Den innehåller sju åtaganden som ska klaras av fram till 2014. För att kunna genomföra åtagandena har Charlotta Szczepanowski arbetat idogt med att nå ut till medarbetare och chefer. Att åka runt och prata med alla är en viktig del, att visa klimatfarsen ”Frossa” för 70 chefer en annan.

Några av de saker som Charlotta Szczepanowski haft med på resan: En skål med smältande iskuber. Ett 4,6 meter långt garnsnöre – en meter för varje miljard år jorden har funnits. En jordglob i tyg och ett mikroekosystem i en glasburk. Denna rekvisita har varit effektiv i det kommunikationsarbete som Riksbyggen genomfört gentemot de över 2 000 medarbetarna.

– Jag åker runt i hela landet med den här planeten, säger Charlotta Szczepanowski och svänger med den fotbollsstora jordgloben.

Hon har uppenbarligen haft nytta av att använda roliga och konkreta rekvisita för att kommunicera företagets hållbarhetsarbete, men varnar för ogenomtänkt användning.

– Du måste ha en plan för att det ska fungera.

En av hennes lärdomar av kommunikationsarbetet är att det finns en stor och ofta outnyttjad potential i att engagera medarbetare.

– Vi pratade och pratade och när planen var lagd sa medarbetarna: tänk när vi var med och skapade den här planen, fast att de faktiskt inte var med när planen togs fram.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

SIS uppdaterar standard – ska få fler kommuner att jobba med hållbar utveckling

Nu blir det enklare för kommuner, landsting och regioner att jobba med hållbar utveckling. Det ser flera svenska kommuner och Sveriges Ekokommuner till, genom att tillsammans med SIS uppdatera den svenska standarden för hållbar utveckling i kommuner, landsting och regioner (SS 854000) i enlighet med Agenda 2030.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.