nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Lättare att ladda el i nytt Umeå-projekt

Umeå Energi har startat ett pilotprojekt där man vänder sig till företag som vill sätta upp laddstolpar. Bilinvest blir första kunden.

  • Annons 1

I flera år har Umeå Energi arbetat med att ta fram laddstolpar enligt sverigestandard för elbilar och laddhybrider. Fem av dem sitter sedan i våras i ett av stadens parkeringshus. För att förbättra infrastrukturen för elbilar i staden skapar man nu ett projekt som riktar sig till sig till företag som vill sätta upp laddstolpar. Detta för att öka laddmöjligheten för dem med bilar som helt eller delvis drivs av el.

Först ut är Bilinvest, som har satt upp två laddstolpar med fyra laddplatser.

– Jättekul. Nu hoppas vi att fler följer efter. Att Umeå har en täckande infrastruktur för laddning av elbilar är en viktig ingrediens för att öka andelen förnybara fordon, säger Jan-Erik Lie på Umeå Energi.

Bilinvest har sålt flera elfordon den sista tiden och hoppas med hjälp av laddstolparna kunna uppmuntra både anställda och kunder att välja elbil före ett fordon som drivs på fossila bränslen.

Idag rullar runt trettio elbilar och laddhybrider på Umeås gator. De flesta av dem tillhör de kommunala bolagen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.