nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Lätt att komma undan nya utsläppskrav för bilar

  • Annons 1

Strax före jul 2007 presenterade EU-kommissionen ett lagförslag som innebär att billtillverkarna till 2012 måste minska det genomsnittliga koldioxidutsläppet från nya personbilar till 130 g per km. Men enligt Naturskyddsföreningen är EUs förslag till lagstiftningen full med kryphål. De har därför skrivit en rapport med förslag på ändringar till EU-parlamentet och EU:s regeringar.

Ändringsförslagen handlar bland annat om att förslaget bara gäller personbilar som väger under 2 610 kg. För att slippa lagkraven kan biltillverkarna göra sina bilar tyngre eftersom de tyngsta personbilarna inte omfattas av förslaget. En annan möjlighet är att registrera dem som ”lätt nyttofordon” istället för som personbil.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.