nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Lätt att komma undan nya utsläppskrav för bilar

  • Annons 1

Strax före jul 2007 presenterade EU-kommissionen ett lagförslag som innebär att billtillverkarna till 2012 måste minska det genomsnittliga koldioxidutsläppet från nya personbilar till 130 g per km. Men enligt Naturskyddsföreningen är EUs förslag till lagstiftningen full med kryphål. De har därför skrivit en rapport med förslag på ändringar till EU-parlamentet och EU:s regeringar.

Ändringsförslagen handlar bland annat om att förslaget bara gäller personbilar som väger under 2 610 kg. För att slippa lagkraven kan biltillverkarna göra sina bilar tyngre eftersom de tyngsta personbilarna inte omfattas av förslaget. En annan möjlighet är att registrera dem som ”lätt nyttofordon” istället för som personbil.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.