nr-logo

Tidningen för miljöproffs

”Låt regeringen besluta om vattendirektivet”

Skjut upp besluten om vattendirektivet ett år, och låt politiker bestämma istället för tjänstemän. Det föreslår Sveriges kommuner och landsting i sitt remissyttrande.

  • Annons 1

I december tar landets fem vattendelegationer beslut om hur EUs vattendirektiv ska genomföras under kommande sexårsperiod i Sverige. Men att låta delegationernas tjänstemän besluta i frågan är inte rimligt, menar Sveriges kommuner och landsting, SKL, i sitt remissyttrande. Istället vill de skjuta upp besluten ett år och föra över ansvaret på regeringen, så att beslut utgår från en politisk nivå.

– Vi vill att systemet för ställningstagande om hur Sverige ska uppnå vattenkvalitetsmålen görs om, så att politiken på lokal och regional nivå får ett avgörande inflytande över processen, säger Carola Gunnarsson, förste vice ordförande för SKL.

Orimliga kostnader

Vidare menar organisationen att genomförandet av det nya vattendirektivet kommer leda till ökad byråkrati och kostnader, men inte nödvändigtvis ge en bättre vattenkvalitet.

– Genomförs direktivet innebär det kraftigt ökade kostnader för kommunernas invånare. Det handlar om cirka 30-60 miljarder under 20 år, eller 1,5-3 miljarder årligen. Med kommunernas pressade ekonomiska läge är detta orimligt, säger Carola Gunnarsson.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Strålsäkerhetsmyndigheten i blåsväder – sköter inte kärnkraftreaktorer som de ska

Riksrevisionen senaste granskning vittnar om brister vid tillsyn av de svenska kärnkraftreaktorerna. Bland annat utför inte Strålsäkerhetsmyndigheten systematiska riskbedömningar vid planering och prioritering av tillsynen.