nr-logo

Hållbarhet i praktiken

”Låt gruvindustrin stå för saneringen”

Avsätt en del av gruvindustrins vinster till en fond för sanering och framtidssatsningar. Det föreslår Region Västerbottens styrelseordförande Erik Bergkvist (S).

  • Annons 1

För några år sedan lämnade Naturvårdsverket en uppskattning till regeringen på hur mycket offentliga pengar som kommer att gå åt till att sanera marker där ingen ansvarig hittas. Siffran slog ned som en bomb: 600 miljoner kronor per år fram till 2050 från och med 2010. Totalsumman landar på 24 miljarder kronor. Myndigheten tror också att summan kan bli mycket större än så.

En fråga som nu har aktualiserats i Västerbotten, i och med Lappland Goldminers två gruvorna som gått i konkurs.

Erik Bergkvist (S) som är regionstyrelsens ordförande för Region Västerbotten tycker inte att detta ska bekostas av skattebetalarna. Istället vill han att delar av gruvindustrins vinst i norra Sverige ska gå till en fond för marksanering och framtidssatsning på gruvor. Detta har föreslagits till den nationella gruvstrategin.

– I Norge finns redan Norges oljefond där oljebolagen avsätter 3 500 miljarder kronor till utvecklings- och miljömedel. För gruvsanering i Norra Sverige är en rimlig summa att omkring 35 miljarder kronor avsätts till en gruvfond, säger han.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.