nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Halloweensmink kan innehålla hormonstörande och allergiframkallande ämnen. FOTO: Shutterstock

Läskiga ämnen i halloweensmink

Halloweensmink innehåller hormonstörande och allergiframkallande ämnen. Det visar en undersökning från Naturskyddsföreningens, som anser att EU snarast bör fastslå kriterier för sådana ämnen.

  • Annons 1

Allhelgonahelgen är ett tillfälle då många barn klär ut sig och sminkar sig. Naturskyddsföreningen har undersökt 16 slumpvis utvalda sminkprodukter från BR Leksaker och Buttericks under oktober månad i år.

En genomgång av produkternas innehållsförteckningar visade att sju av tio undersökta produkter från Buttericks innehåller misstänkt hormonstörande ämnen. Det rör sig bland annat om ansiktsfärg, vitt och svart krämpuder, läppstift och fejkskinn.

En av produkterna hade en åldersgräns på tre år och de övriga sex produkterna hade en åldersgräns på 15 år. Den produkt som har en åldersgräns på 3 år, Aquacolor Kryolan professional makeup, innehåller ett misstänkt hormonstörande ämne samt fyra allergiframkallande doftämnen. De är deklarationspliktiga enligt kosmetikaförordningen. På förpackningen står det att produkten är hypoallergen, alltså inte allergiframkallande.

En av de sex undersökta produkterna från BR Leksaker, Zombie Make-up Set, innehöll ett misstänkt hormonstörande ämne, men inga allergiframkallande ämnen.

– Produkter med misstänkt hormonstörande ämnen kan vara riskabla att använda, eftersom de kan påverka kroppens egna hormonsystem. Hormoner är avgörande för både utvecklingen och funktionen av kroppens olika system. Därför ska små barn i så stor utsträckning som möjligt undvika att komma i kontakt med produkter som innehåller sådana ämnen, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

I dag täcks inte hormonstörande ämnen av lagstiftningen, eftersom det saknas fastställda kriterier för vad ett hormonstörande ämne är. Därför anser Naturskyddsföreningen att EU bör snarast fastslå kriterier för dessa.

Naturskyddsföreningen har inte granskat produkterna för andra problematiska egenskaper, som till exempel miljöpåverkan.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Glad sommar!

Sommartider är semestertider. Miljö & Utvecklings webbredaktion stänger därför bevakningen för att ta sommarledigt. En riktigt skön och stärkande sommar önskar vi alla våra läsare. Vi återkommer igen den 9 augusti.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Här finns miljöjobben

Ny statistik från SCB

Miljöbranschen har växt med 5 600 jobb sedan 2004. Allra flest arbetar med avfallshantering och förnybar energi, enligt statistik från SCB.