nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Lantmännen och AAK utökar rapsoljesamarbete

  • Annons 1

Lantmännen och AarhusKarlshamn har undertecknat ett intentionsavtal om samägt bolag, joint venture, för investering i utökad kapacitet för utvinning av rapsolja för livsmedel och biodiesel i Karlshamn.

– Samarbetet stärker vår marknadsposition, säkerställer en svensk biodiesel med hög kvalitet och ger samtidigt förutsättningar för en ökad produktion av biodiesel inom Lantmännen. Det är en investering som stärker konkurrenskraften för svenskt lantbruk, kommenterar Bengt Håkansson, affärsområdeschef Lantmännen Energi.

Den planerade investeringen på cirka 400 miljoner kronor innebär en väsentligt utökad kapacitet jämfört med den som finns i Karlshamn i dag. Anläggningen blir med bred marginal den största i Norden. Genom att utnyttja modernaste teknologi kommer den att bli en av de effektivaste i världen och placeras inom AAKs fabriksområde i Karlshamn, där även Lantmännens produktion av RME biodiesel är placerad.

– Anläggningen kommer att ha kapacitet att på ett effektivt sätt förädla hela den svenska rapsodlingen, säger Magnus Jörsmo, affärsområdeschef Technical Products & Feed, AAK.

Oljeutvinningsanläggningen planeras stå klar under andra halvåret 2009.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.