nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Långt kvar inom bygg- branschen

  • Annons 1

Mycket prat och lite verkstad. Så skulle man kunna lite hårddraget kunna sammanfatta situationen inom byggbranschen när det gäller miljötänkande. Visst händer en del men det saknas det helhetstänkande som denna komplexa bransch med många aktörer behöver för att få verklig fart på miljövänligt byggande. En undersökning som Chalmers låtit genomföra talar sitt tydliga språk. Trots att 90 procent av aktörerna har eller planerar att införa ett miljöledningssystem har miljöfrågorna fortfarande inte fått något genomslag då branschen inte upplever att det finns någon större marknad för gröna produkter och tjänster. Än värre är att man inte upplever att det finns någon konkurrensfördel med miljövänligt byggande.

En ytterligare aspekt i sammanhanget är att svenska finansiella aktörer inte riktigt hunnit få upp intresset för miljöinvesteringar. Faktiskt verkar intresset vara större bland utländska aktörer.

Det svala finansiella intresset är faktiskt lite märkligt då det går att bygga miljömässigt med effektiva energilösningar med bara några procents fördyring. Dessa fördyrningar går sedan snabbt att räkna hem på några år.

Men för att det miljömässiga byggandet verkligen ska slå igenom behövs det framför allt samordning och tyvärr kanske också att lagstiftningen blir tuffare. Om inte så sker så finns risken att det kortsiktigt ekonomiska tänkandet fortsätter att regera. Samtidigt bör man veta att en tuffare lagstiftning ställer stora krav på lagstiftarna. Det är ingen enkel fråga att svara på hur hårdare miljökrav påverkar kostnadsbilden generellt.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.