nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Längre lastbil gav lägre utsläpp

De gjorde lastbilen sex meter längre. Forskningsprojektet En Trave Till ska sänka skogsindustrins transportutsläpp och ge mindre trafik på vägarna.

  • Annons 1

Projektet En Trave Till, ETT, är ett samarbete mellan flera stora aktörer inom skogs- och transportindustrin däribland Skogsindustrierna, Volvo Lastvagnar och Trafikverket. När projektet ska utvärderas i halvtid presenteras det så kallade ETT-fordonet, en 30 meter lång lastbil som till skillnad från de konventionella virkesfordonen på cirka 24 meter kan ta mer last.

– Två ETT-fordon kan ersätta tre konventionella virkesbilar, vilket ger färre lastbilar på våra vägar och därmed minskade utsläpp och ökad trafiksäkerhet, säger Karolina Boholm, ansvarig för Transportpolitik på Skogsindustrierna.

Enligt resultaten sänks koldioxidutsläppen med 20 procent när den nya lastbilen används. Den enkla lösningen mer virke med färre fordon förväntas därtill leda till sänkta transportkostnader utan att äventyra trafiksäkerheten.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.