nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Länder fick kalla klimatfötter

En formulering från FN om Köpenhamnsöverenskommelsen gav flera länder kalla fötter. Chefen Yvo de Boer fick i ett brev lugna länderna genom att försäkra dem om att överenskommelsen inte är juridiskt bindande.

  • Annons 1

Flera nationer fick kalla fötter när avgående chefen för FNs klimatkonvention, UNFCCC, Yvo de Boer bad medlemsländerna att meddela sitt stöd och vilka ambitioner man har kring klimatförhandlingarnas slutprodukt: Köpenhamnsöverenskommelsen.

Juridiskt bindande?

Anledningen är UNFCCCs formulering ”…i ljuset av överenskommelsens legala karaktär…”. Den fick länder att börja oroa sig för om avtalet kanske var juridiskt bindande trots allt.

Det slutade med att de Boer fick skicka ut ett förtydligande brev om just denna formulering.

Han tydliggör att FN-länderna varken har godkänt eller avfärdat överenskommelsen. De har ”lagt märke till den” och den saknar legal status i processen.

Flera industri- och utvecklingsländer har nu lämnat in kvantifierbara mål respektive klimatambitioner. Mycket är gammalt, som EUs mål på 20 procent till 2020 och löftet om ambitionshöjning vid ett globalt avtal.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Skalbagge löser utsläppsproblem från dieselmotorer

Forskare vid Lunds Tekniska Högskola har i samarbete med Swedish Biomimetics 3000 utvecklat en ny reningsteknik som tar bort de skadliga kväveoxiderna, NOx, ur dieselmotorns avgaser. Detta med hjälp av en ovanlig insekt.