nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Lågenergihusen ska bli fler

Energimyndigheten satsar 21,7 miljoner kronor på ett nytt femårigt program som ska stimulera till energieffektiv ny- och ombyggnad.

  • Annons 1

Tekniken för att bygga energieffektiva hus finns, men byggnadstakten är låg.

– För att nå effektiviseringsmålen 2020 behöver byggtakten av lågenergihus öka betydligt. Det innebär att i princip all fortsatt ny- och ombyggnad behöver hålla lågenergihusstandard, säger Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger.

De 21,7 miljonerna som ska satsas för att öka byggnadstakten när det gäller lågenergihus ska gå till byggnationer som har minst 50 procent lägre energiförbrukning än de krav som ställs i Boverkets byggnadsregler. De ska också ha stort demonstrationsvärde. Programmet kommer att koordineras av Sveriges Byggindustrier.

Ncc är ett av de företag som satsar på att bygga energisnålt. Alla nya hus som byggs ska dra 20 procent mindre energi än gällande norm. Även passivhus är något som NCC tror kommer allt mer.

– Passivhus blir säkert vanligare i framtiden, men vi är fortfarande i ett tidigt skede där vi behöver lära oss mer, kommenterar Ulf Thorné, presschef på Ncc.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.