nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Läckande energilänkar tätas med EU-miljarder

EU-kommissionen har lagt fram en plan på 50 miljarder euro till att förbättra Europas infrastrukturnät för transport, energi och it.

  • Annons 1

En fond för ett sammanlänkat Europa, Connecting Europe Facility, är avsedd att finansiera projekt som undanröjer felande länkar i de viktigaste europeiska transport- och energinäten samt de digitala näten. 9,1 miljarder euro ur potten ska satsas på energisektorn. Europas ekonomi ska göras grönare genom att renare transportslag och höghastighetsbredband samt förnybar energi i linje med Europa 2020-strategin tas i anspråk, det skriver tidningen Era.

– Investeringarna i energinätet kommer också att leda till en mer integrerad inre marknad för energi, minska EU:s beroende på energiområdet och öka försörjningstryggheten, säger energikommissionär Günther Oettinger, enligt Era.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.