nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Kylskåp återigen miljöhot

För att komma undan problemet med förtunnat ozonlager bytte man ut kylskåpens freoner mot fluorkolväten. Nu varnar FN för att fluorkolväten i atmosfären kommer motsvara nio miljarder ton koldioxid till 2050.

  • Annons 1

I länder där befolkningen är på väg att få högre standard ökar efterfrågan på kylskåp och luftkonditionering. Dessa apparater, liksom brandsläckare, innehåller fluorkolväten som är 1 600 gånger effektivare än koldioxid på att isolera värme i atmosfären, skriver Reuters.

Eftersom efterfrågan på kylskåp och luftkonditionering kraftigt ökar så finns det en risk att utsläppen av fluorkolväten blir väldigt stora. Därför varnar FN i en ny rapport för att klimatet märkbart kan påverkas. Enligt vissa uträkningar kan mängden fluorkolväten i atmosfären bli så mycket som motsvarande 9 miljarder ton koldioxid till år 2050 – det är en tredjedel av mänsklighetens släpper ut idag.

Det finns dock alternativ. Man kan utveckla fluorkolväten som försvinner efter bara några dagar i atmosfären, till skillnad från dagens som överlever i 15 år. Andra kolväten skulle också gå att använda, men då måste man först säkerställa att de nya gaserna inte är skadliga.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.