nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kylskåp återigen miljöhot

För att komma undan problemet med förtunnat ozonlager bytte man ut kylskåpens freoner mot fluorkolväten. Nu varnar FN för att fluorkolväten i atmosfären kommer motsvara nio miljarder ton koldioxid till 2050.

  • Annons 1

I länder där befolkningen är på väg att få högre standard ökar efterfrågan på kylskåp och luftkonditionering. Dessa apparater, liksom brandsläckare, innehåller fluorkolväten som är 1 600 gånger effektivare än koldioxid på att isolera värme i atmosfären, skriver Reuters.

Eftersom efterfrågan på kylskåp och luftkonditionering kraftigt ökar så finns det en risk att utsläppen av fluorkolväten blir väldigt stora. Därför varnar FN i en ny rapport för att klimatet märkbart kan påverkas. Enligt vissa uträkningar kan mängden fluorkolväten i atmosfären bli så mycket som motsvarande 9 miljarder ton koldioxid till år 2050 – det är en tredjedel av mänsklighetens släpper ut idag.

Det finns dock alternativ. Man kan utveckla fluorkolväten som försvinner efter bara några dagar i atmosfären, till skillnad från dagens som överlever i 15 år. Andra kolväten skulle också gå att använda, men då måste man först säkerställa att de nya gaserna inte är skadliga.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4