nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kvinnor väljer miljösmartare bilar

Kvinnor och kommuner gör de klimatsmartaste bilköpen och bidrar till sjunkande koldioxidutsläpp i Sverige. Det visar Trafikverkets och Konsumentverkets index över nya bilars klimatpåverkan för 2012.

  • Annons 1

Mängden koldioxid som en ny svensksåld bil släpper ut har under sex år minskat med ett halvt kilo per mil, en förbättring på 27 procent. Svenskar köper idag i större utsträckning än tidigare koldioxidsnålare bilar och det är kvinnorna som oftast gör det bränslesnålare valet. Det skiljer nästan tio gram per kilometer, 131 gram per kilometer för kvinnornas bilar jämfört med 140 gram per kilometer för männens, enligt EU:s beräkningsmetod.

En annan miljömedveten konsumentgrupp är kommunerna. De köper både energieffektivare fordon och en betydligt högre andel etanol- och gasbilar än privatkunderna. Om biobränslenas fulla klimatnytta räknas in stannar utsläppen från kommunernas nya bilar på 120 gram per kilometer.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.