nr-logo

Tidningen för miljöproffs

solenergi
FOTO: Flickr/Walmart

”Kunskapsbrist bakom svag tillväxt av solenergi”

Byggherrar räknar fel på solenergins kostnader. Därför har Sverige mindre solenergi än många andra länder.
Det visar ny forskning från Lunds tekniska högskola.

  • Annons 1

Priserna på bland annat solpaneler till nya hus har sjunkit rejält de senaste åren. Men fortfarande räknar många byggherrar på högre, föråldrade kostnader, enligt doktoranden Jouri Kanters avhandling i energi- och byggdesign.

– Kunskapsbristen är en viktig förklaring till att Sverige utnyttjar solenergi i mindre grad än många andra europeiska länder. Solenergi har stor potential även i vårt land och för att klara näranollenergihus-målet till år 2020 är det viktigt att ta bort flaskhalsarna, säger Jouri Kanter till tidningen Bofast på nätet.

Om stadsplanerare tänkte mer på hur alla byggnader får optimal tillgång till solstrålning skulle solenergins utveckling stimuleras, enligt den nya avhandlingen. I dag kan nya höghus byggas söder om äldre, lägre bebyggelse och göra det svårare att motivera investeringar i solenergi där.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.