nr-logo

Tidningen för miljöproffs

FOTO: Flickr/Walmart

”Kunskapsbrist bakom svag tillväxt av solenergi”

Byggherrar räknar fel på solenergins kostnader. Därför har Sverige mindre solenergi än många andra länder.
Det visar ny forskning från Lunds tekniska högskola.

  • Annons 1

Priserna på bland annat solpaneler till nya hus har sjunkit rejält de senaste åren. Men fortfarande räknar många byggherrar på högre, föråldrade kostnader, enligt doktoranden Jouri Kanters avhandling i energi- och byggdesign.

– Kunskapsbristen är en viktig förklaring till att Sverige utnyttjar solenergi i mindre grad än många andra europeiska länder. Solenergi har stor potential även i vårt land och för att klara näranollenergihus-målet till år 2020 är det viktigt att ta bort flaskhalsarna, säger Jouri Kanter till tidningen Bofast på nätet.

Om stadsplanerare tänkte mer på hur alla byggnader får optimal tillgång till solstrålning skulle solenergins utveckling stimuleras, enligt den nya avhandlingen. I dag kan nya höghus byggas söder om äldre, lägre bebyggelse och göra det svårare att motivera investeringar i solenergi där.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4