nr-logo

Hållbarhet i praktiken

KTH-studenter utvecklar solugn

  • Annons 1

KTH-studenterna Fredrik Carlsson och Johan Palm har utvecklat en solugn för matlagning. Deras examensarbete i integrerad produktutveckling startade på KTH i Stockholm, ledde till Cochabamba i Bolivia och har resulterat i en förbättrad version av en enkel men genialisk solugn, enligt KTHs informationsavdelning.

Solugnen består av en värmeisolerad plastlåda med transparent lock och en reflektor. Ugnen är portabel och allt som krävs för att driva den är solvärme. Den är avsedd att användas i utvecklingsländer där den ska kunna tillverkas lokalt med enkla metoder.

Ugnen kommer att tillverkas i Cochabamba i Bolivia, men Fredrik Carlsson och Johan Palm hoppas att produkten ska kunna göra nytta i hela världen.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt beslut: Drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump

Regeringen har beslutat om en ny förordning där konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung. Sverige blir först i världen med en sådan konsumentinformation och drivmedelsförordningen kommer gälla från år 2020.

Rapport om fem grader varmare klimat

Om jordens medeltemperatur överskrider två grader, finns risken att det inte tar stopp där, utan går upp till fyra eller rentav fem grader. Det har forskare från Stockholm Resilience Centre kommit fram till i en ny studie.