nr-logo

Hållbarhet i praktiken

KTH-studenter utvecklar solugn

  • Annons 1

KTH-studenterna Fredrik Carlsson och Johan Palm har utvecklat en solugn för matlagning. Deras examensarbete i integrerad produktutveckling startade på KTH i Stockholm, ledde till Cochabamba i Bolivia och har resulterat i en förbättrad version av en enkel men genialisk solugn, enligt KTHs informationsavdelning.

Solugnen består av en värmeisolerad plastlåda med transparent lock och en reflektor. Ugnen är portabel och allt som krävs för att driva den är solvärme. Den är avsedd att användas i utvecklingsländer där den ska kunna tillverkas lokalt med enkla metoder.

Ugnen kommer att tillverkas i Cochabamba i Bolivia, men Fredrik Carlsson och Johan Palm hoppas att produkten ska kunna göra nytta i hela världen.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4