nr-logo

Hållbarhet i praktiken

KTH-forskare: naturgas passar inte svensk klimatpolitik

  • Annons 1

Biobränsle i kraftvärmeproduktion är, ur ett miljöperspektiv, det mest robusta alternativet för utbyggd fjärrvärme. Att använda naturgas däremot, som är ett mer osäkert alternativ och dessutom beroende av omvärldsutvecklingen, går inte ihop med svenska klimatpolitik. Det anser KTH-forskare i en artikel i vetenskapstidskriften Energy Policy.

– Om vi följer svensk klimatpolitik, som innebär att utsläppen av växthusgaser ska minska med hälften till 2050 och därefter fortsätta att minska, kommer naturgasen i huvudsak att konkurrera med biobränslen och andra förnybara källor. Då blir naturgas ett sämre alternativ ur klimatsynpunkt, uppger Göran Finnveden, chef för avdelningen för miljöstrategisk analys på KTH och projektledare för studien som ligger till grund för artikeln, i ett pressmeddelande.

Studien omfattar också avfall som bränsle och resultaten är inte entydiga. Om förbränningen ersätter deponering har den fördelar, men om alternativet istället är återvinning så är förbränning inte det bästa alternativet.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.