nr-logo

Hållbarhet i praktiken

KTH-forskare: naturgas passar inte svensk klimatpolitik

  • Annons 1

Biobränsle i kraftvärmeproduktion är, ur ett miljöperspektiv, det mest robusta alternativet för utbyggd fjärrvärme. Att använda naturgas däremot, som är ett mer osäkert alternativ och dessutom beroende av omvärldsutvecklingen, går inte ihop med svenska klimatpolitik. Det anser KTH-forskare i en artikel i vetenskapstidskriften Energy Policy.

– Om vi följer svensk klimatpolitik, som innebär att utsläppen av växthusgaser ska minska med hälften till 2050 och därefter fortsätta att minska, kommer naturgasen i huvudsak att konkurrera med biobränslen och andra förnybara källor. Då blir naturgas ett sämre alternativ ur klimatsynpunkt, uppger Göran Finnveden, chef för avdelningen för miljöstrategisk analys på KTH och projektledare för studien som ligger till grund för artikeln, i ett pressmeddelande.

Studien omfattar också avfall som bränsle och resultaten är inte entydiga. Om förbränningen ersätter deponering har den fördelar, men om alternativet istället är återvinning så är förbränning inte det bästa alternativet.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt beslut: Drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump

Regeringen har beslutat om en ny förordning där konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung. Sverige blir först i världen med en sådan konsumentinformation och drivmedelsförordningen kommer gälla från år 2020.

Rapport om fem grader varmare klimat

Om jordens medeltemperatur överskrider två grader, finns risken att det inte tar stopp där, utan går upp till fyra eller rentav fem grader. Det har forskare från Stockholm Resilience Centre kommit fram till i en ny studie.