KTH-forskare: ”All olja är inte fossil”

En forskningsgrupp på KTH menar att oljan inte alls är på väg att ta slut. På Uppsala universitet är man kritisk, och menar att oljepeaken fortfarande väntar runt hörnet.

Fossila djur och växter är inte en förutsättning för att olja och naturgas ska bildas. Det menar nu forskare på KTH som simulerat processen då kolväten bildas genom tryck och värme i jordens inre lager.

– Det råder ingen tvekan om att vår forskning bevisar att råolja och naturgas uppstår utan inblandning av fossiler. Alla typer av bergarter kan utgöra depåer för olja, säger Vladimir Kutcherov, professor vid avdelningen för energiteknik på KTH i Stockholm.

Han menar att denna upptäckt tydligt visar att oljan kan återfinnas över hela jorden och att energikällan inte alls är på väg att ta slut. Härmed trotsar forskningen många experters uppfattning att oljepeaken är nära eller att den redan har inträffat.

– Utan olja slutar vår civilisation att existera. Det kommer att ta mellan 100 till 200 år för människor att ställa om till alternativ energi, säger Vladimir Kutcherov.

Höna av fjäder

På institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet tycker man att forskningen är av liten relevans. Doktoranden Mikael Höök menar att den så kallade abiotiska teorin, som uppmärksammades för första gången i Ryssland på 60-talet, inte är relevant för oljepeaken, så länge den inte medför att oljan kan utvinnas fort nog för att kompensera för produktionsminskningen från befintliga oljefält.

– Som jag ser det är problemet att man gör en höna av en fjäder. Bara för att det finns en fysikalisk möjlighet att bilda olja oorganiskt är det ett ganska långt steg till att det ska bli en lösning på energikrisen, poängterar han och fortsätter:

– Det här står ganska så mycket i strid till det vi gör. De fokuserar på en liten detalj, varifrån oljan kommer, medan vi gör produktionsprognoser för framtiden. Vi är inte så beroende av vilken teori man tror på – utvinner man något snabbare än det nybildas kommer man springa på problem i framtiden.

Lättare hitta olja

KTH-forskarna har även tagit fram en ny metod som ökar träffsäkerheten i sökningen efter nya oljefyndigheter. Genom att dela in jorden i ett rutnät och ta reda på var bergssprickor möts får man indikationer på var det är bäst att borra efter olja.

– Med hjälp av vår forskning vet vi till och med var olja skulle kunna hittas i Sverige, säger Vladimir Kutcherov.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.