nr-logo

Hållbarhet i praktiken

KTH-forskare: ”All olja är inte fossil”

En forskningsgrupp på KTH menar att oljan inte alls är på väg att ta slut. På Uppsala universitet är man kritisk, och menar att oljepeaken fortfarande väntar runt hörnet.

  • Annons 1

Fossila djur och växter är inte en förutsättning för att olja och naturgas ska bildas. Det menar nu forskare på KTH som simulerat processen då kolväten bildas genom tryck och värme i jordens inre lager.

– Det råder ingen tvekan om att vår forskning bevisar att råolja och naturgas uppstår utan inblandning av fossiler. Alla typer av bergarter kan utgöra depåer för olja, säger Vladimir Kutcherov, professor vid avdelningen för energiteknik på KTH i Stockholm.

Han menar att denna upptäckt tydligt visar att oljan kan återfinnas över hela jorden och att energikällan inte alls är på väg att ta slut. Härmed trotsar forskningen många experters uppfattning att oljepeaken är nära eller att den redan har inträffat.

– Utan olja slutar vår civilisation att existera. Det kommer att ta mellan 100 till 200 år för människor att ställa om till alternativ energi, säger Vladimir Kutcherov.

Höna av fjäder

På institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet tycker man att forskningen är av liten relevans. Doktoranden Mikael Höök menar att den så kallade abiotiska teorin, som uppmärksammades för första gången i Ryssland på 60-talet, inte är relevant för oljepeaken, så länge den inte medför att oljan kan utvinnas fort nog för att kompensera för produktionsminskningen från befintliga oljefält.

– Som jag ser det är problemet att man gör en höna av en fjäder. Bara för att det finns en fysikalisk möjlighet att bilda olja oorganiskt är det ett ganska långt steg till att det ska bli en lösning på energikrisen, poängterar han och fortsätter:

– Det här står ganska så mycket i strid till det vi gör. De fokuserar på en liten detalj, varifrån oljan kommer, medan vi gör produktionsprognoser för framtiden. Vi är inte så beroende av vilken teori man tror på – utvinner man något snabbare än det nybildas kommer man springa på problem i framtiden.

Lättare hitta olja

KTH-forskarna har även tagit fram en ny metod som ökar träffsäkerheten i sökningen efter nya oljefyndigheter. Genom att dela in jorden i ett rutnät och ta reda på var bergssprickor möts får man indikationer på var det är bäst att borra efter olja.

– Med hjälp av vår forskning vet vi till och med var olja skulle kunna hittas i Sverige, säger Vladimir Kutcherov.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) skapar stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.