nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kritik mot kommunernas vindveto

Kommunernas vetorätt i vindkraftsärenden får stark kritik från branschorganisationen Svensk Vindenergi.

  • Annons 1

Kritiken rör främst att det inte finns någon motsvarighet till kommunernas vetorätt i vindkraftsfrågor i frågor som rör fossil energi, som olja och gas. Och att den relativt nya regeln i praktiken leder till en längre tillståndsprocess där kommuner kan vägra att ta upp ärenden till prövning och säga nej till projekt utan att motivera beslutet.

– Kommunernas veto mot vindkraft innebär att många bra vindlägen inte kan utnyttjas. Det drabbar i slutändan den enskilde konsumenten genom högre elräkningar, säger Annika Helker Lundström, vd Svensk Vindenergi.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) per år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.