nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kritik mot certifierad telefon

M&U har tidigare skrivit om att en av Samsungs produkter har blivit certifierad enligt TCO:s nya hållbarhetscertifiering för smartphones. Nu har en grupp organisationer kritiserat beslutet och bland annat pekat på cancerfall bland företagets arbetare.

  • Annons 1

Tidigare i vår lanserade TCO Development sin hållbarhetscertifiering för smartphones. Samsung var först ut med en av sina produkter. Nu skriver TCO Development att en grupp organisationer som arbetar med arbetsmiljö, arbetsrätt och miljöfrågor kritiserar att Sasmung Galaxy S4 blivit certifierad. Kritiken lyfter bland annat upp flera cancerfall bland arbetare på några av företagets fabriker och att företaget har en ”anti-facklig policy”.

Enligt TCO Development har de satt upp krav, granskat och godkänt de granskningar som en tredje oberoende part utfört avseende den gällande smartphonen. De tydliggör att certifieringen avser olika egenskaper hos den enskilda produkten och förhållanden kring produktionen av denna, inte hela varumärket.

I ett pressmeddelande skriver de att de ser allvarligt på kritiken som framkommit och att de och utreder den enligt deras standardprocess när ett certifikat ifrågasätts. De har också bjudit in organisationerna bakom kritiken och kontaktat Samsung för att höra hur företaget ser på kritiken och om det finns någon koppling mellan händelserna och produktionen av den certifierade telefonen.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.