nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kritik mot föreslagna energiskatteförändringar

  • Annons 1

De tre branschorganisationerna Svensk energi, Svensk fjärrvärme och Svenska gasföreningen stödjer målet om en ökad andel förnybar energi. Men de är skarpt kritiska till vissa av finansdepartementets förslag till energiskatteförändringar.

– Vi anser att effektiva kraftvärmeverk ska ha konkurrensneutrala villkor och samma förutsättningar som industriellt mottryck. Finansdepartementets förslag riskerar att ge minskad produktion i svenska kraftvärmeverk vilket skulle innebära en ökad produktion av el i fossila anläggningar utomlands, säger Kjell Hansson, vd Svensk energi.

Lena Sommestad, vd på Svensk fjärrvärme menar att förslagen skapar en osäkerhet då man tidigare har utlovat sänkt skatt för den kraftvärme som ingår i handelsystemet. Nu vill man istället skjuta upp införandet till år 2011.

– Vi anser att aviserade skatteförändringar måste genomföras – det är en förutsättning för att skapa en långsiktig energipolitik, säger hon.

Även Anders Mathiasson, Svenska gasföreningens vd är kritisk och pekar på att naturgasen får de kraftigaste skattehöjningarna, trots att det är det minst miljöpåverkande fossila bränsle. han menar cokså att skatteförändringarna riskerar att drabba sysselsättningen på flera orter.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4