nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Kritik mot EU:s miljöprojekt i Kina

  • Annons 1

Företag inom EU kan kompensera för sina utsläpp genom att investera i utsläppsreducerande projekt i utvecklingsländer. Enligt Vetenskapsradion höjs nu kritiska röster som menar att fossilintensiva industrier i Kina väntar på pengar från EU:s utsläppsmarknad istället för att själva utveckla lösningar.

– De har ju en lönsamhet i att effektivisera sina kolkraftverk och sina kolgruvor. Det ligger naturligt i kinesernas utveckling att få ekonomin att bli smartare. Det finns många lönsamma åtgärder som de tänker göra, men de väntar nu på våra pengar för att det blir mycket billigare för dem, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Svenska Naturskyddsföreningen.

Henrik Dalsgaard på företaget Camco menar dock att deras utsläppsminskande projekt i en kinesisk kolgruva inte hade kommit till stånd utan EU-pengar eftersom det inte är lönsamt för gruvbolaget.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.