Kristina Birath, ledamot i Miljöteknikdelegationen: ”Ta till vara på exportchanserna”

Sverige måste bli bättre på att ta till vara på de exportchanser som ett ökat globalt miljömedvetande för med sig. Idag jobbar många länder med att minska utsläpp av växthusgaser, ett av många områden där svensk miljöteknik ligger långt framme.

I Sverige har miljöfrågorna länge varit i fokus för forskning och utveckling. Förnybar energi, alternativa kollektivtrafiklösningar och teknik för energieffektivisering är några exempel på områden där svenskt miljökunnande är internationellt konkurrenskraftig.

Miljöteknikdelegationen, som vid nyår avslutade sitt fyraåriga arbete, har i sina studier av miljö- och exportfrämjande åtgärder sett att det finns stora möjligheter för svenska företag att få avsättning för produkter som minskar utsläpp av växthusgaser på en internationell marknad. Trots att de internationella överenskommelserna när det gäller utsläppen av växthusgaser går trögt, har idag många länder redan påbörjat arbetet med att få bukt med koldioxidutsläppen.

– Idag är det en väldig fokusering på det negativa aspekterna av växthusproblematiken och man talar hellre om de företag som drabbas i stället för att se affärsmöjligheterna, säger Kristina Birath som tidigare arbetade för Miljöteknikdelegationen.

Växer snabbast

Hon förklarar att det som driver efterfrågan på miljöanpassad teknik inte bara är internationella överenskommelser om minskade utsläpp, utan även nationell lagstiftning, skatter och regleringar samt kundkrav på den lokala marknaden. Enligt OECD uppskattas den globala marknaden för miljöanpassad teknik till mellan 200 och 500 miljarder dollar och är den marknad som växer snabbast efter IT-branschen.

– Alla vet att Sverige är bra på IT och vi som tidigare satt i Miljöteknikdelegationen vill skapa samma känsla kring miljöteknik, att Sverige är bra på koldioxideffektivteknik.

För att lyckas med detta behövs det dels en bättre bevakning av vad som sker i andra länder, dels ett system för att sprida information till företagen i Sverige. Eftersom efterfrågan på miljöteknik ofta styrs av politiska beslut, till exempel att man sänker gränsen för koldioxidutsläpp, är det viktigt att svenska företag snabbt får reda på detta så att de kan marknadsföra sin produkt. Dessutom betonar Kristina Birath att de svenska ambassaderna och exportkontoren måste få bättre kunskap så att de känner till vilken teknik det finns i Sverige.

Konkurrenskraftiga produkter

Mikael Lindström på Utrikesdepartementet håller med om att Sverige ligger långt framme när det gäller miljöteknik, men betonar att exportsatsningar måste utgå från konkurrenskraftiga produkter som kan väntas möta ett gensvar på marknaden.

– Vi har många konkurrenskraftiga produkter inom miljöteknikområdet, inte minst när det gäller renings- och avfallsteknik. Däremot är det osäkert om solceller och biobränslen ännu är konkurrenskraftiga med mer konventionella energikällor som exempelvis vattenkraft, olje- och gaseldade kraftverk. Så länge den alternativa tekniken är dyrare är den också svårare att exportera. Vi använder redan ambassader och konsulat för att främja miljöteknikexporten, men när det gäller biobränsle, solenergi och vindkraft är det viktigt att vi först kartlägger om det finns en kommersiell marknad.

Enligt uppgifter som han nyligen fått från Exportrådet händer det dock mycket positivt på området för vindkraft. Där växer världsmarkanden mycket snabbt, vilket också kan tyda på att det finns en kommersiell marknad även för andra tekniker för förnybar energi.

Efterlyser tydligare mål

Från Miljödelegationens sida efterlyser man dock en tydligare målsättning från myndigheter och näringsliv om hur Sverige ska agera på marknaden för förnybar energi. I Tyskland har man exempelvis målsättningen att ta 4–5 procent av världsmarknaden för förnybar energi.

– Miljöfrågorna kommer på bred front och i många länder satsar man på förnybar energi även om förhandlingarna på internationell basis inte kommit lika långt, säger Kristina Birath. Genom att lyfta fram vårt miljökunnande internationellt kan vi få företag att tänka på Sverige när de vill köpa bra och väl beprövad teknik för förnybar energi.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste