nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Volkswagen

Krishantering avgörande för Volkswagen

Volkswagens manipulering av miljödata kommer att få långvariga och ödesdigra effekter för bolaget.
–Det är absurt att framgångsrika bolag manipulerar med sina utsläppssiffror, det föder misstankar om att även andra bolag bluffar, säger Susanne Sweet som leder forskningen kring hållbara marknader på MISUM vid Handelshögskolan i Stockholm.

  • Annons 1

Igår tisdag befann sig Volkswagens aktie på fritt fall efter ett avslöjande om att bolaget sålt bilar i USA med en mjukvara installerad med syfte att manipulera utsläppstester. Enligt amerikanska miljömyndigheten EPA ska flera olika modeller från Volkswagen vara utrustad med mjukvaran.

– Det är högst anmärkningsvärt att ett så starkt varumärke gör något så medvetet och flagrant. Det föder misstankar om att även andra bolag bluffar med sina utsläpp eftersom man använder sig av standardiserade teknologier inom bilbranschen, särskilt i sina egna bolagsgrupperingar, säger Susanne Sweet.

Att riskerna med att bluffa med utsläppsdata är enorma är tydligt i fallet Volkswagen. Igår tisdag hade deras aktie fallit med 20 procent och bolaget meddelade att de reserverat nära 61 miljarder kronor under det tredje kvartalet med syfte att dämpa effekterna av utsläppsskandalen. Miljöskandaler får alltid stora konsekvenser på ett bolags värde, men i fallet Volkswagen är det extremt.

Susanne_Sweet

Susanne Sweet

– Att marknaden reagerade så starkt tror jag beror på att man medvetet har lurat både kunder och myndigheter och det är värre än om det handlar om en olycka, säger Susanne Sweet.

Detta innebär också att bolaget nu har ett enormt arbete framför sig med att återskapa förtroendet hos omvärlden. Även vid miljöolyckor är det tufft, men då brukar effekten dämpas över tid. Hur Volkswagen nu hanterar situationen kommer att få stor betydelse för varumärkets fortsatta framgång.

– Det blir ett väldigt långsiktigt arbete för dem, de måste jobba med krishantering mot media, omvärlden, sina ägare och kunder, men även mot den interna personalen. Andra skandaler har visat att just det interna arbetet är väldigt viktigt, säger Susanne Sweet.

Det krävs också en tydlig transparens i det egna interna utredningsarbetet och för att lyckas återskapa förtroendet kan Volkswagen behöva visa framfötterna ordentligt när det gäller att ta fram nya mer hållbara teknologier.

– Jag tror också att detta kommer innebära att man utvecklar kontrollsystemen så att det blir svårare att luras. Jag tror också att Volkswagen kommer att tjäna som ett avskräckande exempel för andra bolag. Alla skandaler får konsekvenser, men när man medvetet manipulerar blir det långt värre, konstaterar Susanne Sweet.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.