nr-logo

Hållbarhet i praktiken

DO Black-kort.
Betalkortet är knutet till Ålandsbanken. När premiumvarianten lanseras blir det med köpstopp när taket i koldioxidbudgeten nås. FOTO: Doconomy

Kreditkortet som stoppar dig från att handla

Doconomy, företaget bakom betaltjänsten Do, skruvar nu projektet ett varv till. När betalkortets premiumvariant tas fram, sätts kreditgränsen i koldioxidutsläpp istället för i kronor.

  • Annons 1

I höstas påbörjades lanseringen av Doconomy och dess produkter. Doconomy är ett svenskt nystartat företag med sikte på konsumtionsvanor och klimathot. Genom att upplysa om hur mycket koldioxidutsläpp varje inköp innebär ska privatpersoner förmås att ändra sina vanor. Appen lanseras nu i dagarna. Den ska räkna om dina inköp till koldioxidekvivalenter, och användaren kan välja att koldioxidkompensera. Till sommaren kommer ett betalkort, enligt företagets vd.

– Kortet finns inte fysiskt än. Vårt ordinarie Do-kort kommer i juni månad, säger Nathalie Green, vd för Doconomy.

Tre ton koldioxid – sedan är det stopp

Nathalie Green.

Nathalie Green.

Enligt Nathalie Green ”inventerar man intresset” för en koldioxidgräns. För Sveriges del skulle den ligga på tre ton per år, vilket enligt Doconomys sätt att räkna är hälften av de konsumtionsbaserade utsläppen per person och år. När koldioxidbudgeten är slut går det inte att handla mer på kortet.

– Det här är en extrem produkt, och vi får se hur stort intresset är, säger Nathalie Green.

Skulle du själv vilja ha ett sådant kort?

– Ja, jag tycker förstås att det är en briljant idé, säger hon.

– Samtidigt ska man inte vara för extrem. För oss är det viktigt att jobba med positiv återkoppling på beteendeförändring, vi vet att det vi nu alla måste åstadkomma är svårt.

– Men ibland måste man lyfta extrema alternativ för att få upp ögonen för frågan.

Möjligt att anmäla intresse på nätet

Om kortet med koldioxidgräns blir efterfrågat eller ej återstår att se. Nathalie Green är övertygad.

– De flesta kort har en premiumvariant. Vi ville att vårt premiumkort skulle vara kopplat till att verkligen binda sig sig till att leverera på Agenda 2030, det resulterade i Do Black, ett betalkort med en koldioxidlimit. Vi tar fram det, och kommer att erbjuda det, säger hon.

Kortet presenteras på företagets hemsida, där man även kan anmäla intresse.

Läs mer: Krönika Grönt är det nya svarta

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.