nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Krafttag mot miljöbrott

Nu får alla miljöbovar se upp. En ny strategi ska förbättra brottsbekämpningen framförallt när det gäller grövre miljöbrott.

  • Annons 1

Det är Åklagarmyndigheten och Rikspolisstyrelsen som tagit fram en gemensam strategi för att bekämpa miljöbrott.

– Att upptäcka och utreda miljöbrott kräver speciella kunskaper och är tidskrävande. Vi behöver förbättra våra kunskaper och arbetsmetoder när det gäller att bekämpa framför allt den grövre miljöbrottsligheten, säger Henrik Forssblad poliskommissarie på Rikspolisstyrelsen.

Strategin innehåller åtgärder som syftar till att öka upptäcktsrisken för dem som begår miljöbrott, att effektivisera samverkan med tillsynsmyndigheterna, att höja kunskapen om miljöbrott inom rättsväsendet och att stärka arbetet mot gränsöverskridande miljöbrottslighet.

– De företag och personer som ägnar sig åt olaglig miljöverksamhet i Sverige kommer att få det besvärligare, säger Henrik Forssblad poliskommissarie på Rikspolisstyrelsen.

Polisens underrättelseverksamhet om miljöbrott ska också förbättras. Åklagarmyndigheten ska inrätta en särskild miljöåklagarberedskap och ta fram en handlingsplan för gräns överskridande miljöbrottslighet.

Läs mer om detta i nästa nummer av Miljö & Utveckling som är ute den 9:e juni.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

SIS uppdaterar standard – ska få fler kommuner att jobba med hållbar utveckling

Nu blir det enklare för kommuner, landsting och regioner att jobba med hållbar utveckling. Det ser flera svenska kommuner och Sveriges Ekokommuner till, genom att tillsammans med SIS uppdatera den svenska standarden för hållbar utveckling i kommuner, landsting och regioner (SS 854000) i enlighet med Agenda 2030.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.